Apa potabilă din Voivodina este de cea mai redusă calitate din Serbia

Feb 13, 2017

apa-potabila800.jpg

Apa din Voivodina este poluată și de calitate redusă, iar mai ales în ultimul timp  este întoxicată din aspect microbiologic și fizico-chimic.


La intoxicarea apei se ajunge din cauza poluării sistemelor de conducte, care nu sunt întreținute, adică nici izvoarele nu sunt îngrijite, nici zonele de protecție sanitară și nici rețeaua de apeducte.

Zrenianinul și Inđija au de mai mulți ani probleme serioase cu apa potabilă. Apa potabilă curățată cu clor provine din uzinele de apă și este accesibilă doar în 16 din totalul de 45 de comune ale Voivodinei. Deci apă potabilă se consumă în Novi Sad, Bečej, Bačka Palanka, Beočin, Bačka Topola, Subotica, Sremska Mitrovica, Ruma, Irig, Panciova, Opovo, Apatin, Cuvin, Ođaci și Vrbas. În celelalte comune, cetățenii se aprovizionează cu apă curățată și tratată cu clor, cu apă care este dezinfectată sau cu apă necurățată și fără niciun tratament.

În întreaga Voivodină, în localitățile mai mici există fântâni ecologice cu sistem propriu de curățat. După analiza apei din partea Institutului pentru Sănătatea Publică din Voivodina, 72 la sută din aceste fântâni sunt întreținute cu regularitate, pe când celelalte sunt necorespunzătoare, deseori din cauza filtrelor necurățate.

În apa potabilă din Voivodina, dar mai ales în Banat, s-au găsit arsen, fier, mangan, ammoniac (care influențează asupra dezvoltării microroganismelor din conducte) și natriu (el nu e toxic însă introduce în apă multă sare, care apoi influențează asupra tensiunii arteriale).

Doar prin construirea uzinelor de apă sau prin majorarea capacităților existente, aceste probleme se pot rezolva în mod trainic.

Agenția Republicană pentru Protecția Mediului Ambiant

 

Articole similare selectate pentru tine

Zilele Voivodinei la Timişoara

Printr-un management turistic foarte eficient sârbii şi-au dat seama că în zona Banatului românesc există o sursă inepuizabilă de viitori clienţi pentru frumoasele staţiuni din Serbia.

Voivodinenii cumpără terenuri agricole ieftine în România

Fermierii din Banatul sârbesc, în special cei care locuiesc în apropiere de granița cu România, deja au cumpărat sau planifică cumpărarea terenului arabil în România, prețul fiind fiind și de cinci ori mai ieftin decât în Voivodina.

Voivodina, un uriaș potențial turistic

La sediul central din piața Operei al Camerei de Comerț Industrie și agricultură Timiș a avut loc o întâlnire de suflet cu vecinii și cei mai noi parteneri, Camera de Comerț a Voivodinei. Evenimentul a fost prilejuit de Zilele Voivodinei la Timișoara 2017.