Informarea minorităților în contextul integrărilor europene

Mar 13, 2017

media800.jpg

La Centrul mass media al Voivodinei din Novi Sad, recent a avut loc o reuniune consacrată informării minorităților în contextul integrărilor europene, cu un accent deosebit pe capitolul 23 al procesului de negociere.


După cum a subliniat Nedim Sejdinović, președintele Asociației Jurnaliștilor Independenți din Voivodina,  reuniunea organizată în colaborare cu Inițiativa voivodineană pentru Uniunea Europeană, are drept scop analizarea nivelului atins în procesul de implementare a obligațiilor asumate în procesul de aderare a Serbiei la spațiul comunitar și elaborarea unor recomandări vizând îmbunătățirea modului de realizare a Planului de acțiune (Zuzana Serences), scrie rtv. La această reuniune consultativă, despre cele mai importante, respectiv cele mai actuale aspecte ale realizării drepturilor minorităților naționale vizând informarea în limba maternă, au dezbătut reprezentanții consiliilor minorităților naționale (Ana Tomanova Makanova), ai Biroului Guvernului Serbiei pentru drepturile omului și ale minorităților naționale (Vlado Radulović), precum și reprezentanta ombudsmanului (Violeta Ćorić), respectiv reprezentanta Departamentului mass-media al Misiunii O.Se.Ce.E. în Serbia (Ljiljana Breberina). Poziția și nivelul atins de informare în limbile minorităților, nu sunt importante doar din aspectul realizării Planului de acțiune privind capitolul 23 vizând procesul de negociere a Serbiei cu UE, ci este importantă și libertatea presei în ansamblu, materie tratată și în capitolul al 10-lea. Așadar, trebuie asigurată transparența și eficiența, precum și colaborarea în procesul de monitorizare a realizării sarcinilor prevăzute în Planul de acțiune.

 

Articole similare selectate pentru tine

Teatru de marionete în stil româno-ungar

E extrem de frustrant să fii ani de zile, chiar aproape timp de trei decenii, cea mai mică şi neînsemnată piesă dintr-un teatru de marionete. Pe scena politicului româno-maghiar, românii din Ungaria de azi, şi mă refer doar la comunitatea istorică românească, joacă rolul şoricelului cel prostuţ, care este şi el un personaj din piesă, pentru că Autorul aşa a vrut, dar este şi cel care îi deranjează, îi incomodează cel mai mult pe ceilalţi actori.

România, Bulgaria şi Croaţia condiţionează negocierile Serbiei cu UE privind situaţia minorităţilor

România, Bulgaria şi Croaţia intenţionează să blocheze deschiderea unui nou capitol în negocierile Belgradului cu Uniunea Europeană, cele trei ţări condiţionând progresele spre integrarea Serbiei de îmbunătăţirea drepturilor propriilor minorităţi, afirmă surse citate de publicaţia Vecernje Novosti.

România deschide centre de informare în Ucraina, Serbia și Albania

Guvernul României a aprobat, pe 13 septembrie 2017, deschiderea centrului de informare la Slatina/Solotvino (Ucraina), iar foarte curând se vor deschide și la Bor în Serbia și Corcea în Albania.