Apa din Alibunar, cea mai mare bogăție a Banatului

Mar 18, 2017

Voda-u-Alibunaru-800.jpg

Din numeroasele fântâni din Alibunar, pe lângă rezidenți, apă preiau și cetățenii comunelor învecinate, dar și panciovenii, belgrădenii și locuitorii multor alte orașe. Toți susțin că apa este potabilă și moale, ca și apa din izvoarele de munte.

Mulți susțin că apa din Alibunar este cea mai mare bogăție din Banat și este păcat că nu se îmbuteliază. Calitatea apei din Alibunar este egală cu calitatea apei de munte, deoarece este potabilă și moale. Acest loc este dat de Dumnezeu, de aceasta a fost convins și comandantul turc Ali Pașa, care, cu câteva secole în urmă a săpat puțuri în acest loc. După el locul a primit nume (Ali bunar=fântână). În memorialul din Kruševo Alibunarul este menționat ca "apa lui Alia."

Voda-u-Alibunaru-01-640x300.jpg

3

Cu câțiva ani în urmă fântânile au fost plasate sub acoperiș, iar lângă ele au fost montate bănci, astfel încât acestea sunt acum nu numai o oază pentru băutură răcoritoare, ci și pentru odihnă și relaxare.

Foto: juznibanat

 

Articole similare selectate pentru tine

Spicuiri de la Înființarea Partidului Român din Iugoslavia interbelică

Marea adunare de constituire sau Congresul pentru înfiinţarea Partidului Român din Banatul sârbesc (Iugoslavia) a fost organizată pe data de 10 februarie 1923 la Alibunar. La această adunare au fost prezenţi 500 de delegaţi din peste 30 de localităţi cu populaţie românească.

Școala din Nicolinţ

Nicolințul datează din anul 1404 şi aparţine Comunei Alibunar. Conform datelor statistice, aici au trăit cândva 4000 de suflete. Numărul acestora s−a micşoarat din an în an, astfel că în prezent, conform ultimului recensământ, să trăiască doar 1350 de locuitori, 900 cu domiciliu permanent.

Prezentare de modă la Alibunar

Recent la Alibunar a avut loc o prezentare de modă, organizată de Asociația de femei Etno Art Bracos.