Protestul RIS a dat roade şi a reuşit

Apr 06, 2017

Marin1-web-800.jpg

În urma demersurilor, scrisorilor Asociației reprezentative "Românii Independenți din Serbia"  (RIS) adresate autoritățiilor republicane, provinciale, corpului diplomatic românesc în Serbia, privind stoparea şi anularea deciziei privitor la desființarea Cancelariei locale din localitatea românească Grebenaț şi ataşarea ei aşezării sârbeşti - Jasenovo, protestul a dat roade şi a reuşit.


Cancelaria Locală din Grebenaț, la ora actuală funcționează două zile săptămânal (luni şi miercuri), iar celelalte zile ale săptămânii , şeful cancelariei locale din Grebenaț, Sava Avram lucrează la Jasenovo. Interesant de subliniat că în timpul campaniei electorale, Cancelaria Locală din Grebenat a funcționat zilnic, iar ulterior s-au stabilit două zile săptămânal. Registrele matricole în continuare se găsesc la Jasenovo, iar prin revizuirea decizei vor reveni la Grebenaț.

Asociația obştească RIS este singura care a reacționat şi a luat poziție fermă în apărarea drepturilor şi intereselor româneşti în localitatea Grebenaț.

Indiferent de imprejurări, prejudiciu şi oportunitați, Cancelaria Locală care există de aproape o sută de ani în aşezarea românească Grebenaț, nu este desființată spre bucuria şi satisfacția locuitorilor, respectiv beneficiarilor, iar protestele RIS-ului s-au materializat. Asociația "Românii Independenți din Serbia" va apăra şi pe mai departe interesele majore ale românilor pe întreg teritoriul Serbiei, scrie în comunicatul asociației.

 

Articole similare selectate pentru tine

Spectacol de Crăciun pentru copii

Scena Profesionistă în Limba Română de pe lângă Teatrul Popular „Sterija” din Vârşeţ, vă invită la un nou spectacol pentru copii - ”Misterul lui Moș Crăciun” de Monica Boldovină Bugle, în regia Otiliei Pescariu. Spectacolul este dedicat în exclusivitate Crăciunului.

Semnificația unor toponime grebencene

Satul Grebenaț este situat în partea de sud-est a Banatului sârbesc, pe malul drept al Cărașului, astăzi întretăiat de Canalul D.T.D.

Limba noastră-i o comoară

Ziua de 20 aprilie a deschis o nouă filă în istoria învăţământului românesc de la noi. La data amintită s-au întâlnit, pentru prima dată, educatorii şi învăţătorii de la grădiniţele şi şcolile cu limba de predare română din Banatul sârbesc, spre a asista la seminarul internaţional ,,Limba noastră-i o comoară”, organizat de şcoala Gimnazială Ghilad (România) în parteneriat cu Şcoala Generală ,,Mihail Sadoveanu” din Grebenaţ şi cu românii din Madrid (Spania).