Ștefan cel Mare vs Matei Corvin – bătălia de la Baia

Apr 15, 2017

1467,-Batalia-de-la-Baia-800.jpg

Cu mai mult de doi ani înainte de bătălia de la Baia, în 1465 Ștefan pusese stăpânire pe cetatea Chilia, unde ungurii organizaseră un așezământ ostășesc. Cum Matei Corvin sporise birurile pentru populația Ardealului, aceasta era foarte nemulțumită, lucru de care Ștefan voia să profite. În acest sens, a încercat să lege prietenie cu secuii.

La rândul lor, sașii din Ardeal s-au răsculat contra regelui Ungariei, tot din motive de mărime a dărilor. Matei Corvin a venit cu oaste asupra secuilor și după ce i-a pus la punct, s-a gândit că ar fi cazul să-i dea o lecție și lui Ștefan, dobândind controlul asupra Moldovei, scrie romania-misterioasa.

După ce și-a strâns o oaste de 40.000 de oameni, Matei Corvin a pornit către vecinul dinspre răsărit, către Moldova. Ștefan a prins de veste că regele Ungariei vine asupră-i cu oaste mare, dar timpul scurt nu i-a îngăduit să-și adune armata întreagă. Se baza doar pe 12.000 de ostași. Dar calitățile sale de strateg aveau să-și spună cuvântul.

Matei Corvin, încrezător în sine, a cucerit, pe rând, mai multe târguri și așezări importante: Roman, Târgu Neamț, Trotuș. Ștefan l-a lăsat să cucerească și Baia, lucru care s-a petrecut la 14 decembrie. Dat fiind că Baia era populată în bună parte cu unguri, pesemne că oastea Ungariei s-a bucurat de o bună primire. Dar bucuria urma să fie de foarte scurtă durată… Avea să fie curmată în toi de noapte.

Fig.-1--e1450083124553.jpg

După ce întunericul s-a lăsat iar oastea maghiară se cufundase în somn, cu mulțumirea unor cuceriri facile, oastașii lui Ștefan au provocat un incendiu și au dat năvală pe ulițele orașului. Alarmați, dar buimaci, ostașii regatului ungar s-au mobilizat anevoie pentru defensivă. Greu să te mai aperi în astfel de condiții, într-un oraș străin și în toiul nopții. Mai înainte de a se dezmetici, jumătate dintre ostașii invadatori au trecut într-un altfel de somn. Cel fără de trezire!

Nici măcar Matei Corvin n-a scăpat nevătămat de armele moldovenilor. Ca și cum n-ar fi fost suficiente cele trei săgeți pe care le încasase, unul dintre ostașii lui Ștefan i-a mai aplicat regelui încă o lovitură, cu lancea. Puternicul rege al ungurilor a fost cât pe ce să-și sfârșească zilele pe plai moldav.

Înjumătățită, armata ungară s-a retras îngrozită, în mare grabă, purtându-și regele grav rănit. Din teama că oștirile trimise de către Ștefan să-i oprească și să-i distrugă vor obține o bogată captură de război, ungurii au îngropat pe drumul de retragere bunurile care îi încurcau… la fugă. Printre acestea s-au numărat, se spune, 500 de tunuri (deși numărul pare cam mare).

Întors acasă, Ștefan a avut de rezolvat, în perioada următoare, răfuiala cu boierimea care-l trădase în vremea ostilităților. Situația a fost rezolvată în stilul său inconfundabil. Au fost trași în țeapă 64 de boieri, mari și mici. Printre ei se număra și acel vornic din pricina căruia Matei Corvin și ostașii săi scăpaseră cu viață, în retragerea lor către Ardeal.

Peste câțiva ani, Ștefan cel Mare și Matei Corvin s-au împăcat, puși în fața marii primejdii reprezentate de către turci, care nu cu mult înainte se făcuseră stăpâni peste Constantinopol. Regele Matei Corvin s-a dovedit înțelept, când i-a oferit lui Ștefan aproape 7000 de oastași, ca sprijin în uriașa confruntare de la Podul Înalt (1475). Atunci, turcii au fost spulberați. A fost o bătălie care va rămâne veșnic în istoria expansiunii islamice.

Unele surse vorbesc despre pierderi uriașe, de 45.000 de oameni, plus toată artileria, pentru armata Semilunii. Oastea lui Ștefan avea sub 50.000 de luptători și nu mai mult de 20 de tunuri.

 

Articole similare selectate pentru tine

Vlad Țepeș și Vuk Branković, spaima turcilor în Bosnia

În istoriografia sârbă nu se prea spune că Vlad Țepeș a participat la cucerirea Srebeniței din februarie 1476, este amintit doar despotul Vuk ”Zmeul” Branković. Porecla ”Zmeul” este interesantă, pare a face trimitere la ordinul Dragonului care a generat porecla Dracul pentru tatăl lui Vlad Țepeș.

Povestea adevărată a lui Rustem Pașa și Mihrimah Sultan

Rustem Opukovici, pe numele său întreg, s-a născut în jurul anului 1500 la Skradin, în Croația. De origine croat creștin, venise la Constantinopol la vârsta de 11 ani, fiind unul dintre copiii luați ca tribut de către turci.

Misterul longevității Bizanțului 2/2

Ierarhizarea indivizilor liberi a fost dintotdeauna de neconceput pentru cultura grecească, adeptă a egalității. În contrast cu modelul apusean al ierarhizării echilibrate, unde monarhul era responsabil cu menținerea echilibrului și liniștei în cadrul statului, sistemul bizantin al egalității (conform căruia toți sunt egali în fața împăratului) nu lăsa loc pentru încorporarea legală a celor Puternici (care reprezentau însă o realitate de netăgăduit).