Eparhia Banatului donează Muzeului Naţional din Vârşeţ două picturi ale renumitului pictor Paja Jovanović

Apr 26, 2017

29-eparhija-muzeju-Jelena-Jovanovic-800.jpg

Muzeul Naţional din Vârşeţ a comunicat că, în curând, vor fi prezentate publicului larg două lucrări importante ale renumitului pictor Paja Jovanović, care au fost restaurate.

Muzeul din Vârşeţ, la secţia cunoscută sub denumirea de Muzeul de pe trepte, deţine cea mai bogată colecţie a lucrărilor renumitului pictor Paja Jovanović, de altfel, originar din Vârşeţ. În Galeria de Artă a acestui muzeu se găseşte renumita operă cunoscută sub denumirea de Triptihon, care reprezintă trei îndeletniciri ale bănăţenilor:  Piaţa, Culesul Strugurilor şi Secerişul. Pentru această operă capitală, la Expoziţia Milenară organizată la Budapesta, pictorului Paja Jovanović a fost conferită Medalia de Aur, informează rtv.rs.

muzej.jpg

Muzeul de pe trepte

În anul 1927, renumitul pictor a făcut cadou Eparhiei Banatului pentru Biserica Soborului din Vârşeţ două picturi reprezentând pe Sfântul Nicolae şi pe Sfânta Anghelina. Acum, după ce a fost terminată asanarea completă a acestui sfânt lăcaş, Episcopul Banatului Nikanor a dat cele două picture, spre folosinţă, Muzeului Naţional din Vârşeţ care, la începutul lunii viitoare, le va prezenta public iubitorilor de artă.

Marin Gașpar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse commodo accumsan leo a ultricies. In commodo scelerisque tempus. Donec porttitor commodo molestie. Praesent imperdiet enim a magna vestibulum, at commodo ex auctor.

Articole similare selectate pentru tine

Zborul lui Aurel Vlaicu la Vârșeț

Aurel Vlaicu, pionier al aviației mondiale, acela care s-a încumentat să zboare deasupra Bucureștiului, deasupra Vienei, în vara anului 1912 a zburat și peste Vârșeț.

Turnul Vârșețului, un martor tăcut al încăierărilor secrete

Două dueluri care au avut loc la Vârșeț, unul dintre Arslan Bey și Janko Halabura, iar celălalt dintre Crnjanski și Sondermajer, au influențat cursul istoriei sârbe.

Te Deum Laudamus la Vârșeț

Festivalul Internațional de Muzică Corală și Religioasă ”Te Deum Laudamus”, Ediția I, se va desfășura pe 5 decembrie în Catedrala Ortodoxă Română din Vârșeț, cu începutul la ora 15.00.