„Prinţesa nebună“ a deschis ”Zilele de Teatru…”

Apr 26, 2017

princesa800.jpg

Fostul director al Teatrului de Vest din Reşiţa, Dumitru Nicolae Vlădulescu a scris o piesă de teatru în 4 ore şi a montat-o în 4 zile! Producţia artistică a fost pusă în scenă sâmbătă, 22 aprilie 2017, de către trupa de teatru ”Neica” a Societăţii Culturale ”Mihai Eminescu” din Coştei, în deschiderea celei de-a 45-a ediţii a ”Zilelor de Teatru ale Românilor din Voivodina”. În competiţie, care se va încheia în data de 7 mai, s-au înscris 7 trupe de teatru din 7 localităţi.


Deschiderea festivalului de teatru a avut loc la Casa Culturală din Coştei, cu piesa „Prinţesa nebună“ – scenariu, costume şi regie semnate de N.D. Vlădulescu, cel care de 5 ani se ocupă voluntar de performanţa artistică a trupei ”Neica”. Jucat în faţa unei săli arhipline, spectacolul i-a avut ca protagonişti pe actorii amatori Amelia Bălăgean, Eugenia Geny Prodan, Marius Savu şi Viorel Bălăgean. Atestată documentar la 1873, trupa ”Neica” este una dintre cele mai vechi trupe de teatru de amatori din Europa, scrie expressdebanat.

vladulescu-scena.jpg

Fostul director al Teatrului de Vest din Reşiţa a mărturisit că încă din anii ‘90 şi-a făcut „un fel de misiune de a lucra cu românii din Serbia, iar de 5 ani mă ocup de mişcarea teatrală de la Coştei, a Societăţii Culturale ”Mihai Eminescu”. De 5 ani, fac câte un spectacol pentru Zilele Teatrului de Amatori în limba română din Voivodina“.

Vlădulescu a mai spus că, în curând, va monta un nou spectacol de teatru în Austria. De asemenea, în 5 mai a.c. va participa la un spectacol de caritate la Gura Humorului, organizat de poetul Sorin Poclitaru.

 

Articole similare selectate pentru tine

Un episod premergător apariției ziarului ”Nădejdea” din Vârșeț

Un Comitet de iniţiativă ad−hoc constituit, a lansat la Coştei, la 27 martie 1927, un apel către românii din Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, ce avea trei subtitluri extrem de sugestive: »Pentru organizarea tuturor românilor«, »Care este politica reală a românilor?« şi »Necesitatea apariţiei unui ziar românesc«. Documentul este în ahiva episcopiei Caransebeş şi nu este inventariat.

Trupa de Teatru Neica, 1980

Trupa de teatru ”Neica” din Coștei, la finea spectacolului ”Eminescu și Veronica”, 1980

Trupa de Teatru ”Neica” din Coștei la Pygmalion în Viena

Membrii Trupei de Teatru ”Neica” ce funcționează în cadrul S.C.A. ”Mihai Eminescu” din Coștei, au contribuit în seara zilei de 24 octombrie 2015 la înfăputirea istoriei, prezentându-se ca prima trupă românească de amatori de la noi, în Sala de spectacole a Teatrului ”Pygmalion” din Viena.