Școlile cu predare în limba română din diaspora, pe cale de dispariție

May 30, 2017

andreea.jpg

Deși există școli cu predare în limba română, copiii folosesc prea mult limba sârbă, sunt de părere oamenii. În regiunea Voivodina, copiii au posibilitatea să învețe în clase cu predare în limba română. Se pare, însă, că acestea sunt, din păcate, pe cale de dispariție.

De multe ori, chiar și la școala românească, în pauze, copiii se joacă și vorbesc în limba greacă, în limba engleză. Ceea ce trebuie să înțelegem, la sfârșitul zilei, atunci când se roagă acești copii, atunci când sunt cu părinții lor, rugăciunea este în limba maternă. Limba maternă transmite întotdeauna emoțiile, încărcătura care ne leagă de acasă. Va trebui să găsim o modalitate de a menține limba română vie și pentru următoarele generații„, a spus ministrul Românilor de Pretudindeni, Andreea Păstârnac, în platoul emisiunii „1 Matinal” la  TVR, scrie timpromanesc.

În Italia, între 6.000-8.000 de copii români mai ajung să învețe Limba Română, la sfârșit de săptămână. Ministerul a lansat programul „Limba Română mai aproape de casă”, dedicat școlilor duminicale. ”Anul acesta, am aprobat 14 proiecte de școli românești în diaspora”, a mai anunțat ministrul.

În acest context, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, sub motto-ul „Limba română mai aproape de casă”, Ministerul Românilor de Pretutindeni a organizat duminică, 28 mai, la Facultatea de Drept a Universității din Bucureşti, un seminar-dezbatere dedicat importanţei educaţiei în limba română şi demersurile necesare în vederea păstrării şi afirmării identităţii lingvistice a românilor din afara graniţelor.

Tototdată, MRP încurajează asociaţiile reprezentative ale românilor din străinătate, reprezentanții şcolilor duminicale, coordonate de asociaţiile sau bisericile româneşti, profesorii de la cursurile susţinute de asociaţiile reprezentative din teritoriu, cât şi cele organizate prin intermediul Institutului Limbii Române, să realizeze materiale foto, audio şi/sau video care săprezinte activitatea lor în domeniul predării limbii române în afara granițelor. Materialele pot fi transmise prin email (em>[email protected]</em) către MRP pentru promovare pe platformele proprii și prin partenerii media.

De asemenea, MRP invită toți românii, oriunde s-ar afla ei, să ia parte la campania online derulată pe pagina de Facebook a ministerului prin #ZRP cu tag @mprpromania. Mai exact, toți cei care își doresc să participe nu trebuie decât să realizeze o fotografie cu tematica „Limba română mai aproape de casă”, să încarce poza pe platforma de socializare și să eticheteze MRP-ul și evenimentul ZRP în fotografie, astfel încât la acest maraton pentru limba română să ia parte români de pe toate continentele.

Prin aceste evenimente, MRP urmăreşte să aducă în prim plan excelenţa şi rezultatele deosebite ale membrilor comunităţilor româneşti, ca vectori importanţi în promovarea imaginii României în lume şi ambasadori ai valorilor româneşti în afara graniţelor.

Foto sus: Andreea Păstârnac, ministrul Românilor de Pretudindeni

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua Românilor de Pretutindeni

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai, respectiv la 27 mai, anul acesta. Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată la 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 792 din 21 noiembrie 2007. Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, conform căreia se schimbă data la care se sărbătoreşte această zi.

Vlahii din Timoc sunt români autentici!

Absența totală a unui minim de informații în manualele de istorie și atenția redusă pe care o acordă presa scrisă sau audio din România și nu numai comunităților românești din Balcani ridică sigur mari semne de întrebare în rândul românilor: cine sunt românii din valea Timocului?

Valea Almăjului și Valea Timocului

Pe cursul mijlociu al Dunării, românii sunt prezenți de o parte și de alta a fluviului din timpuri îndepărtate. Pe unele segmente ale cursului de apă, putem vorbi de un echilibru etnic și o simetrie etnică, în care Dunărea reprezintă o axă a două imagini sau entități „înoglindă.“ Deși sub aceeași stăpânire, românii din Serbia au avut un destin aparte și o evoluție istorică distinctă.