Pandurii, vikingii Banatului

Jun 02, 2017

 

9_Taranci_panduri.jpg

Deşi în urma tratatului de la Belgrad din 1739, Oltenia este realipită la Ţara Românească, dezordinea care pusese stăpânire pe aceasta a făcut că oraşul Craiova să devină timp de un secol, capitala unui ţinut cufundat în anarhie, fără o apartenenţă solidă statală, în care haiduci ca legendarul Iancu Jianu făceau legea.

Pandurii au fost tot haiduci, dar care activau cu simbrie pentru stăpânire sau pentru un potenţat local. Termenul de pandur a fost folosit prima dată în lumea germanică, derivat din denumirea grupurilor de vikingi care făceau diversiuni în vremuri străvechi, când vikingii pustiau sudul mării Baltice, scrie cersipamantromanesc. În epoca modernă, prusacii au reînventat poveştile, folosind trupe special pregătite pentru producerea diversiunilor în armata habsburgică: asasinarea comandanţilor, răpirea unor persoane de rang înalt, distrugerea depozitelor de muniţie, trupe speciale care acţionau, de regulă, în spatele frontului. Habsburgii au preluat şi ei metoda, răspunzându-le prusacilor cu aceeaşi monedă. Şi în Oltenia, pandurii au fost introduşi de austrieci. În momentul în care au realizat că trupele lor nu reuşesc să se impună într-o regiune străină, plină de haiduci care îi atacau când nu erau pregătiţi, la locuri de popas, hanuri, crâşme şi locuri strâmte, au hotărât să angajeze mercenari din rândul populaţiei din zonă, pentru prinderea haiducilor.

Tudor Vladimirescu si pandurii sai la Bucuresti (1821).jpg

Tudor Vladimirescu și pandurii săi la București (1821)

Numai că în Oltenia totul a luat o întorsătură neaşteptată, mulţi haiduci au găsit bună ideea că în loc să jefuiască boierii sau imperialii, să ia banii ca simbrie fără să facă nimic; timp de aproape doi ani, austriecii au plătit simbrie unor haiduci ca să prindă alţi haiduci, dar nici un haiduc nu a fost prins… A fost picătura finală pentru austrieci, care au decis să părăsească Oltenia cu ani buni înainte ca aceasta să fie retrocedată pe baza tratatelor internaţionale. După plecarea austriecilor, numele de pandur şi-a schimbat întru-câtva înţelesul, desemnându-i pe membrii unor cete menite să apere boierii de haiduci (un fel de poliţii personale), denumirea preluată de la austrieci desemnând acum un corp de arnăuţi mai mare şi bine înarmat.

Foto sus: Țărănci și panduri

 

Articole similare selectate pentru tine

Proiectul “Românii de dincolo de graniţe”

Recent, Asociaţia Studenţilor Basarabeni şi Asociaţia Studenţilor Timoceni din centrul universitar Craiova au organizat prima dezbatere din cadrul proiectului “Românii de dincolo de graniţe”.

Orchestra Filarmonicii din Craiova la Negotin

Astăzi, 18 decembrie, începând cu ora 19.00, la Centrul Cultural "Stevan Mokranjac" din Negotin, publicului se va prezenta Orchestra Filarmonicii ”Oltenia” din Craiova, condusă de dirijorul Ivan Iliev.