Românii de pretutindeni obligați să-și asume identitatea

Jun 22, 2017

romani-munca-strainatate-franta-diaspora-890x395_c.png

În ședința din data de 31 mai 2017, Guvernul a modificat şi completat, printr-un proiect de lege, Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Noile modificări prevăd introducerea obligației de asumare a identității etnice și culturale române și față de autoritățile statelor de reședință. Așadar, fără jocuri duble, fără duplicitate, clar și limpede!


Guvernul a modificat şi completat, printr-un proiect de lege, Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Printre principalele elemente de noutate avem unul destul de clar și explicit, care va schimba, cel mai probabil, situația duplicitară din multe comunități istorice aflate în afara granițelor României: Se completează definiția termenului „români de pretutindeni”, prin introducerea obligației de asumare a identității etnice și culturale române și față de autoritățile statelor de reședință și, respectiv, prin includerea persoanelor de alte naţionalităţi, care au emigrat din România, dar își asumă, prin autoidentificare, apartenența la spaţiul cultural şi identitar românesc.

Pe de altă parte, există o anumită metodologie completată cu ani în urmă, printr-un amendament, potrivit căreia din categoria românilor de pretutindeni fac parte persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română - persoanele de origine română, cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceştia sunt apelaţi (armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuţovlahi, daco-români, fărşeroţi, herţeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, macedo-români, maramureşeni, megleniţi, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi, vlasi, volohi, macedo-armânji, precum şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus).

Ce înseamnă acest lucru?

Este foarte simpu! Chiar dacă de prevederile respectivei metodologii mulți dintre frații noștri din diverse comunități istorice s-au prevalat pentru a se declara în țara de reședință în orice alt fel decât români (vlahi, moldoveni, volohi, valahi, rumâni, etc.), noile prevederi salutare ale Ministerului pentru românii de pretutindeni vin să certifice și să întărească obligația acestora de a-și asuma identitatea etnică și culturală față de autoritățile statului de reședință. Cu alte cuvinte, românii nu se mai pot declara cu seninătate vlahi, pentru a spune mai apoi că de fapt ei sunt români și nici nu mai pot să se autodefinească rumâni, pentru a nu li se reproșa, în România, că sunt vlahi sau, în Serbia și Bulgaria, că sunt români. Ei pot să se autodenumească în orice fel, potrivit termenilor din metodologie, dar în fața autorităților din țara de reședință vor trebui să meargă și să se declare ROMÂNI! Legea este de acum foarte explicită: Se completează definiția termenului „români de pretutindeni”, prin introducerea obligației de asumare a identității etnice și culturale române.

Romeo Crîșmaru

 

Articole similare selectate pentru tine

În Serbia informațiile personale se colectează cel mai mult de la instituțiile neautorizate

Statisticile arată că, indiferent cât de absurd sună, cetățenii Serbiei, rezolvând problemele administrative predau actele de identitate în mai mult de 300.000 de locuri!