China fără cash

Jul 24, 2017

Peoples_Bank_of_China_Headquarter_Beijing-600x315.jpg

De la lansarea umilă a bitcoin în 2009 (când valora în jur de 0,0007 $) moneda digitală și chiar ideea de criptomonedă a crescut spectaculos. Valoarea totală de piață a criptomonedelor la data de 1 Aprilie anul acesta a fost de peste 25 mld. $. Un singur bitcoin valorează acum peste 2500 $. Acum, multe economii naționale ca cea a Chinei, după cum arată planurile, iau în considerare dezvoltarea unei variante proprii.

Banca centrală din China – Banca Poporului Chinez – a dezvoltat un prototip de criptomonedă ce ar putea fi lansată curând în circulație. Ar putea fi introdusă în paralel cu moneda primară a Chinei, youanul. China va simula scenarii posibile și tranzacții fictive folosind criptomoneda cu unele bănci chinezești, scrie saccsiv.

Beneficiile folosirii monedei digitale sunt importante, mai ales în China. În primul rând, vor scădea cheltuielile de tranzacționare făcând astfel serviciile financiare mai accesibile, ce vor ajuta milioanele de oameni din țară ce nu sunt conectați la băncile convenționale. În al doilea rând, prin sistemul blockchain, are potențialul de a reduce rata fraudelor și falsificării ce vor ajuta guvernul în încercarea de a reduce corupția – ca prioritate cheie. În al treilea rând, va facilita un acces mai ușor la obținerea monedei, ce va mări rata tranzacțiilor internaționale, facilitând schimburile comerciale și o creștere economică rapidă, scrie saccsiv.

Chiar dacă simularea experimentală a monedei digitale în China este prima de acest gen, sunt și alte țări și instituții ce au făcut pași în această direcție. Directorul adjunct al băncii centrale din Rusia, a declarat categoric că „autoritățile de reglementare din toate țările sunt de acord că este momentul dezvoltării criptomonedelor naționale”. Peste 260 000 de magazine din Japonia vor începe acceptarea Bitcoin în mod legal începând din această vară, iar bănci mari precum Satander au anunțat planul de a genera propria variantă de monedă.

Criptomonedele au potențialul de a revoluționa nu numai lumea afacerilor, dar și multele metode de tranzacționare. Au avut deja loc discuții pentru folosirea monedelor virtuale pentru administrarea veniturilor populației datorită posibilităților de a le urmări, precum și pentru rapiditatea derulării ajutoarelor umanitare; lucruri demonstrate de un experiment recent pentru întrajutorarea unor refugiați în Iordania de către ONU.

 

Articole similare selectate pentru tine

Sat pescăresc invadat de forțele naturii

Lângă coasta estică a Chinei, de-a lungul fluviului Yangtze, un sat pescăresc părăsit este invadat, încetul cu încetul, de forțele naturii.

Istoria medicinei (VI) – medicina chineză

China reprezintă o mare parte din omenire şi o civilizaţie care a fost şi rămâne în continuare un mister pentru restul lumii. Înţelepciunea chineză s­a preocupat dintotdeauna de Om, de sănătatea lui, cât şi de relaţia acestuia cu mediul înconjurător.

China a efectuat cu succes prima aselenizare pe faţa nevăzută a Lunii

Sonda spaţială chinezească Chang’e-4 a ajuns pe partea întunecată a Lunii, iar China a devenit astfel prima ţară din lume care a reuşit o asemenea performanţă.