Universitatea de Vară - „De la Prima Unire la Marea Unire. România şi românii de pretutindeni: încotro?”

Aug 04, 2017

Universitate-1.jpg

A XV-a ediţie a Universităţii de Vară Izvorul Mureşului, va avea loc în perioada 13 – 18 august 2017 în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Harghita.

Organizatorii acestei ediții sunt: Centrul Cultural Toplița, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, având parteneri Platforma unionistă „Acțiunea 2012" și Asociația „Răsăritul Românesc", anunță rgnpress.

Printre subiectele ce se vor dezbate se află :

-Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv național al românilor pentru 2018. Evoluții geopolitice și interesul național românesc;

-Drepturile românilor din comunitățile istorice din jurul frontierelor și Balcani între promisiuni și realitatea asimilării; Drama românilor autohtoni din Serbia, Ucraina, Bulgaria, Macedonia, Albania, Grecia, Ungaria și Croația!

-Cât de interesată este România de diaspora sa? Dacă da, cu ce buget și cu ce strategie? Educația în limba maternă prioritate a românilor de pretutindeni; Constitue emigrarea românilor o problemă de interes national?

-Situația românilor din spațiul ex sovietic!

-Priorități privind păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor din județele Covasna și Harghita;

-Identitatea românească a romano-catolicilor din Moldova; istorie și actualitate;

-Transilvania furată. Probleme ale retrocedărilor ilegale de proprietăți în Transilvania. Tăierea fondului forestier o problemă de securitate națională!

-Acțiuni, manifestări și proiecte coordonate de Departamentul Centenar, din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, referitoare la aniversarea Centenarului Marii Uniri. Sunt ele pe măsura marelui eveniment? Care este bugetul?

La lucrări au fost invitați parlamentari și oameni politici de pe cele două maluri ale Prutului, miniştri, lideri ai organizațiilor românești din Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Albania și Macedonia, cursanţi din Ţară şi din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia, precum şi conferenţiari din centre universitare ale României şi R. Moldova. Au fost invitați lideri de opinie din Diasporă.

În rândul cursanţilor universităţii se vor afla tineri studenţi, profesori, masteranzi, doctoranzi cu preocupări privind promovarea valorilor naţionale, convieţuirea interetnică şi afirmarea identităţii culturale, lingvistice şi confesionale în medii multietnice.

De asemenea, vor fi prezenţi jurnalişti de la principalele instituţii mass-media din Ţară dar şi din Republica Moldova, Ucraina și Serbia.

 

Articole similare selectate pentru tine