Importanța românilor din afara granițelor - crucială

Aug 17, 2017

constantin_codreanu_izvoru_muresului.jpg

Președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor din Camera Deputaților, Constantin Codreanu, și-a exprimat, luni, regretul că la această ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului nu există un interes mai mare din partea Guvernului României și a Președinției, întrucât problemele cu care se confruntă românii din comunitățile istorice și din Republica Moldova trebuie să se afle în atenția celor care conduc statul român.

Deputatul PMP Constantin Codreanu s-a referit la faptul că un eveniment similar care a avut loc în Serbia s-a bucurat de atenția președintelui și a premierului și a dat exemplul sprijinului pe care Ungaria îl acordă maghiarilor din afara granițelor, scrie agerpres.

Deputatul a vorbit, la rândul său, de bugetul insuficient al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, care este cel mai mic din Guvernul României, în condițiile importanța românilor din afara granițelor pentru țara noastră este una crucială.

"Strategie pentru românii din afara granițelor există, dar din păcate rămânem doar la nivelul vorbelor și uităm să trecem și la nivelul faptelor, iar legat de importanța românilor din afara României pentru stratul român, este evident că este crucială pentru că vorbim de 10 milioane de români în afara României, lucru amintit chiar în strategia pe care a elaborat-o Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. (...) Noi ne învârtim în jurul cozii pentru românii din afara granițelor țării și am creat un minister care are cel mai mic buget din guvernul României și în loc să ne lăudăm cu acțiuni pe care le întreprindem, ajungem să ne lăudăm cu fonduri pe care nu le dăm pentru acțiunile care se întâmplă în afara României, pentru românii noștri din diaspora, din comunitățile istorice și din Republica Moldova”, a conchis Constantin Codreanu.

La Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului participă aproximativ 100 de persoane, din țară și din comunitățile românești din jurul frontierelor și din Balcani, printre invitați numărându-se parlamentari, reprezentanți ai Guvernului României, lideri ai unor organizații civice.

În cadrul dezbaterilor care au loc la Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului se va analiza situația românilor din comunitățile istorice din jurul frontierelor și din Balcani, dar și a celor din țară, tema centrală a evenimentului fiind: "De la prima unire la Marea Unire. România și românii de pretutindeni, încotro?".

 

Articole similare selectate pentru tine

Vizita în Serbia a delegației Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor României

Reprezentare politică, dreptul la educație în limba maternă, la serviciu religios și acces la mass-media sunt câteva aspecte discutate în perioada 22-24 februarie de delegația Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor României din Camera Deputaţilor cu reprezentanți ai comunitatilor de români din Serbia (Voivodina și Timoc) și cu autorități de la Belgrad.

Se va inaugura Muzeul Românilor de Pretutindeni

Deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a fost înștiințat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni că Muzeul Românilor de Pretutindeni va fi inaugurat la 1 decembrie 2018 în incinta Parlamentului României.

Românii din comunitățile istorice la Izvoru Mureșului se simt acasă

Reprezentanți ai românilor din comunitățile istorice și din diaspora, alături de aproximativ 1.500 de credincioși au participat, luni, la hramul mănăstirii ‘Adormirea Maicii Domnului’ de la Izvoru Mureșului, supranumită și mănăstirea românilor de pretutindeni.