Fumatul pasiv, efecte devastatoare asupra nefumătorilor

Sep 28, 2017

tigara-1170x644.jpg

La vârste fragede, toţi avem nevoie să experimentăm. Fumatul - chiar din doze mici - e singurul drog care are repercursiuni pe tot parcursul vieţii. Odată inhalate, aşa-numitele gudroane rămân în plămân şi fac depozite. Pot transformă celulele normale în celule cancerigene.

Câteva greşeli înseamnă câteva depozite. Repetarea lor, transformă, ambii plămâni în hale uriaşe de gudron, care acolo rămâne. Ei bine, e dreptul fiecăruia să aleagă, însă țigările sunt sigurelele droguri care nu afectează, fizic, doar propria persoană. Fumatul la mâna a doua înseamnă fumatul pasiv al celor din jur, inclusiv al copiilor. Iar fumatul la mâna a treia înseamnă că particule din conţinutul ţigării, se lipesc de haine şi de piele și vor fi inhalate ulterior de alţi oameni. Inclusiv copiii pe care îi luaţi în braţe, avertizează stirileprotv.

După fumatul unei singure ţigări, într-o cameră, trebuie să treacă două ore pentru a putea declara aerul respirabil. De fapt, particulele sunt la limita inferioară a calităţii, acceptată însă. Dacă în acest timp, în acea încăpere, intră un copil? Practic, îi retezati din start dreptul la o viaţă sănătoasă.

bebelusi-afectati-de-fumatul-la-mana-a-3-a.jpg

Că să nu mai fumaţi puteţi urmă un tratament medical. Şi nu e rău să căutaţi sprijin la psiholog. Pentru că plăcerea dată de ţigări, adică nivelul mare de serotonină - hormonul fericirii - trebuie înlocuită cu altceva. Iar asta chiar nu este uşor.

V-aţi întrebat vreodată de ce într-un pachet sunt 20 de ţigări? O ţigară ridică nivelul serotoninei pentru 40 de minute. Scade hormonul, apare... pofta de încă o repriză de fumat. Un pachet asigură, aşadar, 13 ore - o zi întreagă, dacă excludem somnul.  

 

Articole similare selectate pentru tine