Hărțile actuale, o proiecție distorsionată a globului pământesc?

Sep 28, 2017

harta-mercator.jpg

E posibil ca toți noi am studiat după niște hărți eronate, care sunt o proiecție distorsionată a globului pamântesc? Proiecția pământului, care este sferic, pe un plan 2D, adică pe o hartă, este imposibilă fără distorsionări.

Proiecția actuala a pământului pe un plan 2D se numește ”Proiectia Mercator”. Pe de altă parte, ”Proiecția Mollweide” este mai reală, dar creierul nostru parcă nu se poate împăca cu forma, scrie videotutorial.

https://www.youtube.com/watch?v=gpyrPsMZrEA

Cum toate atlasele, hărțile, softurile de navigație folosesc proiecția Mercator, vom rămâne în continuare cu acestă versiune. Totuși este important să știm că totul este distorsionat și pentru asta e bine să apelăm din când în când la site-ul https://thetruesize.com/, care se foloseste de proiectia Mercator pentru a ne arăta cât de relative sunt dimensiunile țărilor în funcție de poziția lor față de ecuator.

Harta-proiecție-Mollweide.jpg

În 1569 Gerardus Mercator a proiectat o hartă a lumii pentru a fi folosită în navigație. Dezavantajul acesteia era că anumite mase de pământ precum Antarctica și Groenlanda apar mult mai mari decât sunt în realitate, plecând de la principiul că un obiect tridimensional nu poate fi transpus într-un plan drept, fără a fi distorsionat.

Teoreticienii conspirației spun ca proiecția Mercator era menită să inducă ideea că Europa și mai ales țările colonizatoare sunt mai mari pe hartă decât erau în realitate. De exemplu Belgia vs. Congo, Anglia vs Australia, etc; De știau băștinașii că Belgia este atât de mica, cu siguranță monarhul constituțional al Belgiei, Leopold al II-lea, nu ar fi putut ucide milioane de africani în Congo.

true-size-countries-mercator-map-projection-james-talmage-damon-maneice-14-5790c2711f38a__880-1.jpg

De ce este atât de greu să faci o hartă corectă? Iată un exemplu: Luați un pepene și încercați sa-l tăiați în felii și întindeți feliile pe masa una lângă alta. O să observați că la mijloc feliile se unesc, dar în partea de sus și în cea de jos rămâne o distanță destul de mare între felii. Așa stă treaba și cu globul pământesc atunci când încerci să-l desenezi pe o hârtie.

 

Poate vă interesează și:

Orașul antic de sub Marea Neagră

Cel mai puternic magnet din lume

Ana Aslan, femeia care a învins bătrâneţea

 

 

Articole similare selectate pentru tine