Masă rotundă la Bor privind alegerile pentru CNMNRS de anul viitor

Nov 03, 2017

sedinta_la_bor_albo_5.jpg

Mandatul de patru ani al actualului Consiliu Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia (CNMNRS) se încheie în anul 2018, când vor avea loc alegeri. În perspectiva acestor alegeri, românii din Serbia au început să își facă calcule și să se pregătească temeinic.

Mai mulți membri ai Uniunii Românilor din Serbia au dat curs invitației Inițiativei Românilor din Serbia (IRS) și au participat la o masă rotundă organizată la Hotelul ALBO din Bor, la o masă rotundă al cărei subiect principal a fost pregătirea alegerilor pentru consiliile naționale ale minorităților naționale din Serbia, programate pentru anul viitor, scrie jurnalromanesc.

Acesta a fost și motivul principal al unei mese rotunde organizate de IRS la Bor. La întâlnire au participat membri ai unor asociații ce compun Uniunea Românilor din Serbia, cei mai mulți provenind de la Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea” din Kladovo (TCR).

De altfel, în marja acestei întâlniri a avut loc și o ședință a TCR „Dunărea” cu membrii din Petrovac, Kucevo și Majdanpek. Întâlnirile au avut loc la Hotelul ALBO din Bor, dar românii au trecut și pe la Casa Românească din Bor. Principalul subiect al discuțiilor este legat de alegerile pentru CNMNRS de anul viitor. În acest sens, românii au analizat situația listelor electorale și modalitatea ca românii să fie cât mai bine informați despre modul în care se vor înscrie pe listele minorității românești.

Trebuie subliniat faptul că pentru a putea vota pentru componența unui consiliu național al unei minorități naționale recunoscute în Serbia, alegătorii trebuie să fie înscriși pe o listă electorală permanentă, iar înscrierea se face prin prezentarea la autoritatea publică locală și cererea de a fi trecut pe listă. Cererea este însoțită de o declarație pe proprie răspundere, potrivit căreia solicitantul aparține unei minorități naționale.

În cazul minorității românești din Serbia, situația este una confuză, deoarece voturile pentru CNMNRS vin în cea mai mare parte din Voivodina, unde românii se declară ca atare, în timp ce în Serbia de Răsărit mai există un consiliu național al minorității vlahe. La ultimele alegeri, voturile venite din Valea Timocului au adus în CNMNRS doar trei membri din cei 21. Printre subiectele discutate la Bor a fost și cel al necesității ca românii din Serbia de Răsărit să fie convinși să se declare români și nu vlahi și să voteze candidații pentru CNMNRS.

 

Articole similare selectate pentru tine

CASA ROMÂNEASCĂ DIN TIMOC

Sâmbătă 02 iulie 2016 a avut loc la Bor – Valea Timocului, lansarea proiectului finanțat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a României București, „Casa românească din Timoc cu bibliotecă și cursuri de limba română cu elemente de cultură națională.”