La Casa Butoarcă o serată literară deosebită

Nov 20, 2017

rostiri.jpg

Recent, la Vârșeț, a avut loc lansarea de carte a autoarei Marina Ancaițan și aniversarea de 70 de ani de beletristică a C.P.E ”Libertatea”.


Lansarea volumului ”Alte rostiri continue” ale tinerei autoare Marina Ancaițan, apărută la Editura ”Libertatea” s-a desfășurat în faţa unui public numeros.  Despre creaţia literară a tinerei autoare au vorbit  invitaţii -  dr. Brânduşa Juică de la Şcoala de Înalte Studii de Specialitate pentru Educatori „Mihailo Pavlov” din Vârşeţ, Nicu Ciobanu, directorul C.P.E. ,,Libertatea” și Mărioara Stojanović.

poza-pag12.jpg

Marina prezintă taxativ conţinutul fără a se reţine asupra unor dedesubturi care nici nu există. Mai degrabă se hotăreşte să ne repovestească anumite pasaje, ce şi cum s-ar fi propus autorul, despre ce se petrece în pasusul respectiv. Aici este vorba despre o fază a devenirii criticului literar de mâine, deşi aprecierile ei tocmai în această fază sunt mult mai sinceră. În această fază Marina nici nu-şi propune o altă abordare a textului literar proprie unui critic, ea face o critică pozitivă. Autorii cărţilor ar trebui să-i fie recunoscători. Ea ne oferă recenzii utile şi accesibile pentru toate categoriile de cititori. Din paginile ei ar putea să înveţe elevii şi profesorii de liceu, în primii ani de studii. Marina ştie foarte bine să definească semnificaţia discursului poetic, reuşeste să decifreze limbajul sofisticat al poeziei.” – subliniază Nicu Ciobanu.

sajam.jpg

Marina Ancaițan (stânga)

Programul a continuat cu un recital poetic din partea lui Valentin Mic din cartea ,,Casa palcenă”, dr. Eufrozina Greonanţ a citit un fragment din lucrarea ,,Tradiţie şi memorie familiară”, axat pe caracteristicile vieţii tinerilor în mediul tradiţional rural, iar Mariana Stratulat a citit fragmente din cartea  sa ,,Fiorela”.

Serata a fost moderată de Vasa Barbu, redactor responsabil al Editurii „Libertatea”, care a vorbit despre împlinirea a 70 de ani de la apariţia primelor cărţi de beletristică românească originală.

La eveniment a fost prezent şi consulul general al României,  Gheorghe Dinu.

Evenimentul a fost organizat de C.P.E ,,Libertatea”, care a făcut bibliotecii Casei Butoarcă un cadou constând în 70 de cărți şi Asociaţia Cetăţenilor „Pro Artis”, în frunte cu preşedinta dr. Aurora Gaita, asociație sprijinită de Consiliul Naţional.

G.M.

 

Articole similare selectate pentru tine

Timişorenii la Târgul de carte de la Novi Sad

Primăria oraşului Timişoara a fost invitată de organizatori la evenimentele care au loc la Târgul de carte de la Novi Sad.

Primele manuale românești elaborate în Serbia 1/2

Din perspectiva istorică, manualele școlare oglindesc nu doar stadiul de dezvoltare al unei discipline științifice, ci și concepțiile pedagogice care l-au călăuzit pe autor în elaborarea lor.

Oferta de carte a editurii Românii Independenți din Serbia