În Albania aromânii sunt recunoscuți ca minoritate națională

Dec 01, 2017

Re-exposure_of_800.jpg

Proiectul Legii privind protecția minorităților naționale a fost  inițiat de Guvernul Albaniei la 13 martie 2017. Acesta prevedea în alineatul 2) al articolului 3 recunoașterea, prin constatare, a 8 minorități naționale, printre care și aromânii, singura minoritate trecută cu denumire dublă (vlahă/aromână – în originalul albanez: vllahe/arumune), iar vineri, 13 octombrie 2017, după o dezbatere de două zile în comisii și în plen, Parlamentul Republicii Albania le-a recunoscut aromânilor statutul oficial de minoritate națională, prin adoptarea Legii privind protecția minorităților naționale.


Anterior, aromânii erau recunoscuți de Albania doar ca grup lingvistic și cultural, nebeneficiind, în calitate de minoritate națională nerecunoscută legal, de sprijin din partea statului albanez de reședință sau din partea statului român înrudit.

Noul statut oficial de minoritate națională recunoscută prin lege le conferă aromânilor dreptul la școli, biserici, presă în limba maternă, precum și sprijin cultural din partea statului înrudit România. Este foarte important ca România să se implice cultural în susținerea minorității aromâne înrudite din Albania, în cooperare exemplară cu autoritățile de la Tirana, oferind astfel un exemplu de bună practică europeană în domeniul relațiilor dintre țări și dintre statul înrudit și minoritățile naționale înrudite. Începând cu mijlocul secolului XIX și până la dictatura comunistă, România a sprijinit financiar funcționarea a zeci de școli și biserici ale aromânilor din cuprinsul actual al Albaniei. Fără acest sprijin cultural acordat de București minoritatea aromână din Albania nu și-ar fi putut păstra identitatea.

Drepturile minorităților naționale se vor pune în aplicare în localitățile în care reprezentanții unei minorități constituie cel puțin 20% dintre locuitori. În Albania există multe localități în care aromânii să reprezinte peste 20 la sută, precum și localități în care aceștia sunt majoritari.

cilimean-cu-tricolor2.jpg

Aromânii vor avea și reprezentare la nivel guvernamental. Un element inedit este constituirea unui Comitet pentru Minoritățile Naționale. Albania este primul stat balcanic care îi recunoaște pe aromâni drept minoritate națională cu numele lor propriu, cel de Aromâni (alături de exonimul Vlahi). Ei mai sunt recunoscuți oficial în Republica fostă iugoslavă a Macedoniei, însă aceasta a respins termenul de Aromân, înlocuindu-l cu cel de Vlah, pentru a nu admite acordarea de asistență culturală din partea statului înrudit România. Aromânii din Albania sunt numiți Fărșeroți. Ei au mai multe ramuri, cum ar fi cele ale moscopolenilor, muzăchiarilor, plisioților sau șopanilor. În graiul lor diferențiat de cele ale altor aromâni, ei își spun Rămăńi, adică Români.

Adoptarea noii Legi privind protecția minorităților naționale din Albania permite statului român să se implice plenar în acordarea de sprijin minorității aromâne înrudite din această țară balcanică, asumându-și deplina responsabilitate care îi revine față de românitatea din peninsulă.

Vlad Ciubreacov

 

Articole similare selectate pentru tine

La Corcea, Albania, s-a deschis Centrul de Informare al României

Începând de pe 9 iulie 2019, prin eforturile și demersurile MRP și ale mediului asociativ, comunitatea de aromâni din Republica Albania are un Centru de Informare al României (CIR), la Corcea.

Albania interzice tăierea arborilor timp de 10 ani

Pe când România pierde annual 400.000 de brazi, Albania adoptă legea care interzice total timp de zece ani tăierea arborilor, precum şi comerţul şi exportul de lemn, pentru a proteja astfel pădurile a căror suprafaţă a scăzut dramatic în această ţară ca urmare a defrişărilor masive, a anunţat miercuri guvernul de la Tirana, citat de agenţia EFE.

Albania - miracol economic

SUA – cel mai puternic stat capitalist, ar putea lua lecţii de economie de piaţă de la mica ţară balcanică Albania, care timp de decenii s-a zvârcolit sub cruda dictatură stalinistă si apoi mulți ani în haos mafiot.