Gheorghe Putnic-Bumbu, 32 de ani de activitate în cadrul Filarmonicii și Operei din Zagreb

Jan 05, 2018

fanf800.jpg

Gheorghe Putnic, împreună cu membrii Fanfarei „Turturica” din Mesici s-a înrolat în Armata de Eliberare Națională a Iugoslaviei. Au fost încadrați în Divizia a V-a Craineană și au participat la luptele din Srem, Bosnia, Slavonia, Croația și Slovenia.

Gheorghe Putnic, zis Bumbu, s-a născut pe data de 10 martie 1921, la Mesici, din părinții Iovan Luca și Lena Putnic. Primele patru clase primare le-a absolvit în satul natal. În anul 1928 a rămas orfan de tată, iar mama sa s-a recăsătorit și s-a stabilit în localitatea vecină Iablanca.

Rămas fără părinți, a avut o copilărie grea, și-a câștigat existența muncind alături de bunica sa, Ana Luca. Una din obligațiile sale a fost să meargă cu vitele la păscut. Aici, copiii satului inventau cele mai năstrușnice jocuri. Din ceea ce aveau la îndemână își confecționau și jucării. Astfel, el și-a făcut singur fluier din lemn de soc. Jucăriile s-au transformat cu timpul în instrumente adevărate, de care Gheorghe Putnic nu s-a mai despărțit niciodată.

În anul 1934 s-a înființat fanfara „Turturica”, iar tânărul Gheoghe Putnic a devenit unul dintre membrii ei fideli, în calitate de solist instrumentist la flaut. În anul următor a optat pentru un alt instrument și anume ,,figlioarnă”. Talentul său a fost remarcat de învățătorul Petru Lăpădat din Vlaicovăț, care a instruit Fanfara „Turturica” în acea perioadă.

Putnic800.jpg

Gheorghe Putnic-Bumbu

Pe data de 1 noiembrie 1944, împreună cu membrii Fanfarei „Turturica” s-a înrolat în Armata de Eliberare Națională a Iugoslaviei. Au fost încadrați în Divizia a V-a Craineană și au participat la luptele din Srem, Bosnia, Slavonia, Croația și Slovenia.

În perioada petrecută pe front a fost îndemnat să-și urmeze vocația de profesorul, muzicologul și compozitorul Milan Vlajin, dirijorul Fanfarei Militare a Diviziei a V-a Craineană. Se pare că sugestiile profesorului l-au influențat pe tânărul Gheorghe Putnic, care în anii următori a început să studieze.

După terminarea războiului, mai precis în anul 1947, Gheorghe Putnic a devenit membru al Fanfarei Miliției din Zagreb și, apoi, membru al Filarmonicii și al Operei de Stat din Zagreb.

În anul 1954 a absolvit cursurile Școlii Medii de Muzică din Zagreb, iar în anul următor, în același oraș,muzica a continuat studiile la Academia de Muzică. În anul 1960 și-a finalizat studiile și a devenit profesor de muzică. A mai urmat și studii de specializare, pentru instrumentul figorn, la „Scala” din Milano. Tot în orașul Zagreb și-a întemeiat familia. S-a căsătorit cu Štefanija Šalaman, iginer agronom, și au avut un copil.

Gheorghe Putnic a decedat la vârsta de 58 de ani, în ziua de 11 februarie 1979 și a fost înmormântat în cimitirul din Maksimir, Zagreb.

În decursul celor 32  de ani de activitate în cadrul Filarmonicii din Zagreb a obținut numeroase distincții, iar ca soldat în Armata de Eliberare Națională a fost decorat cu Medalia pentru Serviciul Poporului.

Articol elaborat de dr. Brândușa Juica în baza consemnărilor realizate de Viorel Selejean din Vârșeț, pe data de 17 mai 1993

Foto sus: Fanfara Militară a Diviziei a V-a Craineană, din care au făcut parte şi un grup de luptători din Mesici, defilează pe străzile oraşului Titovo Užice, în anul 1945. Dirijor Mijan Vlajin.

Marin Gașpar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse commodo accumsan leo a ultricies. In commodo scelerisque tempus. Donec porttitor commodo molestie. Praesent imperdiet enim a magna vestibulum, at commodo ex auctor.

Articole similare selectate pentru tine