Carnavalul din Biserica Albă

Jan 27, 2018

karnevalcvecabelacrkva800.jpg

Presa europeană informează cum că, la Biserica Albă – orășel simpatic din Voivodina – are loc carnavalul, care după carnavalele din Venezia, Cannes și Monte Carlo, este cel mai cunoscut din Europa.


În teritoriul Serbiei contemporane, acesta este, cu siguranță, cel mai vechi, având în vedere că în diferite forme se menține încă din anul 1828, cu pauze doar în cursul Primului și al Doilea Război Mondial, anunță rtv. Așadar, la Biserica Albă, în îndepărtatul an 1828, a fost organizat primul carnaval după modelul celui mai vechi din lume – celui din Keln (Germania).

dogadjaji800.jpg

În cadrul tradițiilor zonale și la Grebenaț se organizează manifestarea numită ”Fășanc”, iar termenul vine din germană și se traduce ”mască”, extinzându-se în zona ortodoxă a Banatului de Sud, la români și sârbi.

 

Articole similare selectate pentru tine

Incidente în Adunarea Comunei Biserica Albă

Noul președinte al Adunării Comunei Bisericii Albe, este consilierul Partidului Progresist Sârb, Darko Bogosavljević, a comunicat președintele Comitetului provincial al Partidului Serbia Unică pentru Voivodina, Srdjan Kružević. El a relevat că în urma incidentelor de azidimineață, ședința a continuat în încăperile Centrului de Cultură din Biserica Albă, când a fost ales noul președinte, cu 24 din numărul total de 33 de voturi ale consilierilor.

Corul vocal român din Biserica Albă

Corul vocal român din Biserica Albă s−a prezentat cu programe culturale atât în Biserica Albă, cât şi în alte localităţi, desfăşurând şi o strânsă colaborare cu alte formaţii corale şi societăţi culturale.

Aspete din trecutul românilor din Biserica Albă

Datorită dezvoltării comerţului, în a doua jumătate a veacului al XVIII−lea, în Biserica Albă se colonizează şi câteva familii de aromâni din Macedonia şi Albania, care vor contribui la dezvoltarea în continuare a acestei localităţi.