Sonda Juno – imagini noi ale lui Jupiter

Feb 01, 2018

NASAJPL-CaltechSwRIMSSSKevin Gill.jpg

Sondei spaţiale Juno, lansată de NASA în 2011, i-a trebuit cinci ani să ajungă la Jupiter și să realizeze noi imagini ale gigantului gazos, arătându-i trăsăturile specifice precum furtuni şi nori extrem de denşi şi învolburaţi.


Science Alert notează că cercetătorii de la NASA şi Southwest Research Institute au urcat imaginile pe site-urile lor la sfârşitul lui decembrie, apoi au fost prelucrate, adăugânuli-se culori.

NASAJPL-CaltechSwRIMSSSGerald EichstädtSeán Doran.jpg

Sonda spaţială Juno completează o orbită la fiecare 53,5 zile terestre, la o distanţă semnificativă de planetă, întrucât câmpul magnetic al acesteia poate afecta electronicele navei spaţiale. În afară de frumuseţea evidentă a imaginilor, acestea au şi un scop ştiinţific. Cercetătorii doresc să înţeleagă forma bizară a norilor de la poli. Unele furtuni văzute pe Jupiter sunt chiar mai mari decât diametrul Terrei.

NASAJPL-CaltechSwRIMSSSGerald EichstädtSeán Doran (2).jpg

Misiunea Juno va dura încă câțiva ani, timp în care se vor efectua cercetări științifice, apoi membrii echipei vor prăbuși controlat sonda în Jupiter pentru a evita prăbuşirea pe satelitul Europa, care are un ocean şi care poate găzdui viaţă.

 

Articole similare selectate pentru tine