Companiile care au ajutat regimul nazist: IBM

Feb 15, 2018

Regimul-nazist-IBM800.jpg

Documentele recent publicate expun mai explicit detaliile rolului esențial al IBM în Holocaust - toate cele șase faze: identificarea, expulzarea din societate, confiscarea, ghetoizarea, deportarea și chiar exterminarea.


Prin filiala din Europa, Dehomag, IBM a furnizat Germaniei lui Hitler dotările necesare identificării persoanelor pe care regimul nazist voia să le elimine, dar și tehnologia necesară supravegherii transporturilor către lagărele de exterminare.

După izbucnirea războiului, IBM era deja o companie importantă pe piața IT, având afaceri importante în Germania. În 1933, la începuturile regimului nazist, președintele companiei, Thomas Watson, s-a deplasat personal în Germania.

Aici, el a supravegheat înființarea unei fabrici noi a IBM și a asigurat influxul de capital american, prin filiala Dehomag. Aceasta din urmă tocmai fusese contractată de guvernul nazist pentru a realiza recensământul populației.

Scopul recensământului era identificarea populațiilor de evrei, țigani și alte grupuri etnice considerate indezirabile. De asemenea, IBM le-a furnizat naziștilor cartele perforate și un sistem de sortare a cartelelor, care le permiteau să identifice mai ușor persoanele care urmau să fie exterminate.

Documentele recent publicate expun mai explicit detaliile rolului esențial al IBM în Holocaust - toate cele șase faze: identificarea, expulzarea din societate, confiscarea, ghetoizarea, deportarea și chiar exterminarea. În plus, documentele prezintă cu claritate cristalină implicarea personală și micro-managementul președintelui IBM Thomas J. Watson în co-planificarea și coorganizarea companiei în campania lui Hitler pentru a distruge evreii.

unnamed-(7).jpg

Alianța de 12 ani a companiei IBM cu al Treilea Reich a fost dezvăluită pentru prima oară în cartea lui Edwin Black, autor internațional de investigație, intitulată  ”IBM și Holocaustul”, publicată simultan în 40 de țări în februarie 2001. Aceasta sa bazat pe aproximativ 20.000 de documente trase din arhive în șapte țări. IBM nu a negat niciodată nici o informație din carte; și în ciuda mii de cereri media și comunale, precum și articole publicate, compania a rămas tăcută. Noua ediție, publicată în 2012, conține 32 de pagini de documente inedite privind corespondența internă IBM, documente ale Departamentului de Stat și Departamentului de Justiție, care dezvelesc și mai bine acțiunile IBM pe timpul regimului lui Hitler timp de 12 ani.

Același sistem furnizat de IBM a fost folosit de naziști și în alte țări, dar și pentru a coordona transporturile spre lagărele de concentrare. Chiar și după 1941, după intrarea în război a SUA, cei din conducerea IBM au falsificat date interne și au folosit filialele europene pentru a se asigura că Germania nazistă este aprovizionată cum trebuie.

De ce? Pentru că afacerile cu germanii erau foarte profitabile. De altfel, în timpul războiului, Germania a fost cel de-al doilea teritoriu ca dimensiune în care IBM făcea afaceri.

La sfârșitul războiului, compania a fost investigată, dar nu au existat „dovezi suficiente” pentru a pune pe cineva sub acuzare.

Surse: incredibilia; huffingtonpost

O operatoare folosește cartele perforate IBM pentru a înregistra date. Foto - flashbak.com

 

Articole similare selectate pentru tine