La ambasada României la Belgrad, consultări cu reprezentanții comunității românești din Serbia

Mar 25, 2018

urs-la-ambasada.jpg

Oana Cristina Popa, ambasadorul României în Serbia a început seria consultărilor cu reprezentanții comunității române din Serbia, în urma vizitei în România a președintelui sârb Aleksandar Vučić.


Ambasadoarea Oana-Cristina Popa a avut întrevedere și cu Branko Ružić, ministrul Administrației Publice și Auto-guvernării Locale, cu care a discutat despre sprijinul acordat de România parcursului european al Serbiei și situația comunității etnicilor români. La discuții a participat și Ivan Bošnjak, copreședinte al Comisiei Mixte Interguvernamentale România-Serbia în domeniul minorităților naționale, scrie timpromanesc.

Astfel, Oana Cristina Popa a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Comunității Românilor din Serbia, Daniel Magdu și Stevan Mihailov. Au fost discutate aspecte legate de situația etnicilor români, precum și analizate proiecte destinate comunității românești. Din Serbia de Răsărit la discuții au participat Živa Lazici, Dragan Demici și Živa Momirovici, reprezentând Federația Românilor din Serbia (FRS). Totodată, ambasadorul României la Belgrad a avut discuții cu reprezentanții Uniunii Românilor din Serbia, Ljubomir Brânduşan, preşedinte URS şi Dorinel Stan, vicepreşedinte URS, anunță ris. La întâlnire a participat şi Ionuţ-Alexandru Pătru, secretar II al ambasadei României la Belgrad.

Conducerea URS-ului a expus problemele cu care se confruntă românii din Serbia şi contribuţia societăţii civice la păstrarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase.

În cadrul discuţiilor au fost abordate teme şi subiecte care vizează menținerea identităţii şi spiritualităţii noastre în Serbia, vizita preşedintelui Sebiei, Aleksandar Vučić în România, necesitatea consolidării cooperării economice între cele două state vecine şi prietene, posibilităţile în ceea ce priveşte investiţiile în zonele limitrofe și populate de etnicii români, teme de actualitate pentru minoritatea românească din Serbia (cetăţenia română, învăţământul în prima limbă…), sprijinirea şi suţinerea alianţei unice româneşti Uniunea Românilor din Serbia, stagiul actual de dezvoltare al minorităţii româneşti din Serbia și altele.

Corpul diplomatic românesc pentru URS (Uniunea Românilor din Serbia) reprezintă primul pas în relaţia şi colaborarea cu Statul Român, respectiv Patria Mamă.

Excelenţa Sa a încurajat iniţiativele Uniunii Românilor din Serbia (URS), Românilor Independenţi din Serbia (RIS), respectiv mediul asociativ românesc din Serbia în identificarea şi propunerea de soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă românii pe întreg teritoriul Serbiei.

glisic.jpg

Jasmina și Ivica Glišić, din partea Forumului European pentru Istorie și Cultură, și Sladjan Marjanović, din partea Asociației Românilor din Turija, au participat în această săptămână, la consultările cu reprezentanții comunității românești din Serbia.

Foto: Reprezentanții URS la ambasada României la Belgrad.

 

Articole similare selectate pentru tine

Întâlnirea dintre Daniel Banu şi Slaviša Grujić

Secretarul provincial pentru cultură şi informaţii publice, Slaviša Grujić, l-a primit joi, 10 martie a.c., la Guvernul Provincial pe ambasadorul României în Serbia, Excelenţa sa, Daniel Banu.