Posibilă eliminarea avizului de angajare în cazul românilor din state non-UE

May 02, 2018

codreanu.jpg

Un grup de parlamentari a inițiat un proiect de lege care va deschide piața muncii din România pentru românii din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia, pe o perioadă de cel mult 1 an, fără a fi necesară obţinerea avizului de angajare de către angajator.


Inițiativa legislativă vizează completarea OG 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România cu o nouă literă, având următorul cuprins: „n) străinii vorbitori de limbă română de nivel B1 sau B2, cetăţeni ai Republicii Moldova şi ai altor state în care există comunităţi de români, care pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României pe o perioadă de cel mult 1 an”, eliminându-se astfel obligativitatea obţinerii de către angajator a avizului de angajare în cazul românilor din state non-UE, anunță timpromanesc.

„Propunerea legislativă completează OG nr. 25/2014 cu prevederea legală conform căreia străinii vorbitori de limbă română de nivel B1 sau B2, cetăţeni ai Republicii Moldova, Ucrainei şi Republicii Serbia, dar şi din statele balcanice sau alte state pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României pe o perioadă de cel mult 1 an, fără a fi necesară obţinerea avizului de angajare de către angajator. Considerăm că propunerea legislativă va aduce beneficii economiei româneşti şi va crea oportunităţi de colaborare mai strânse cu statele vecine. Această iniţiativă este binevenită în contextul economic şi social actual la nivel european şi global”, afirmă deputatul Constantin Codreanu.

În prezent, legislația prevede că cetățenii unui stat din afara Uniunii Europene și Spațiului Economic European se pot angaja la un singur angajator (persoană fizică sau juridică),care are obligația să obțină avizul de angajare de la Inspectoratul General pentru Imigrări din județul în care are sediul social.

Foto: Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor

 

Articole similare selectate pentru tine