Cursuri noi de limba română la Kučevo

May 11, 2018

1.jpg

Sâmbătă, 28 aprilie 2018 la Kučevo a început a treia ediție a cursurilor de limba română organizată de asociațiile: Români din Omolie, Români de pe valea Pecului ,,PINCUM„ și Cadrele Didactice de Etnie Română din Serbia ,,ACDERS,,. Cursurile sunt organizate la cererea părinților ai căror copii nu au posibilitatea de a învăța limba română în școlile lor. Aproximativ 15 copii participă la curs.


Amintim, în urmă cu un an de zile, Asociaţia „Români din Homolie”; ,,Asociația românilor de pe Valea Pecului – “Pincum”, în parteneriat cu Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia ,,ACDERS”,  au creionat un proiect prin care elevii din această zonă participă la cursuri de limba română. Acestor elevi merituoși și ambițioși reprezentanții asociațiilor le-au împărțit ghiozdane oferite de Grupul PPE din Parlamentul European, prin vicepreședintele Grupului, deputatul european Marian Jean Marinescu,  ghiozdănele echipate cu rechizite și desigur un puzzle  cu harta Uniunii Europene, ca să-i încurajeze pe cei mici, în demersul lor educațional.

2.jpg

Copiii din zona această nu au posibilități foarte mari. Acesta este și motivul pentru care noi  punem mare accent pe aceste cursuri.  Din păcate, aici, copiii noștri nu au posibilitatea să învețe limba  maternă la școală. Părinții au făcut multe petiții peste petiții, însă, totul a rămas doar la nivel de promisiune.

 

Articole similare selectate pentru tine

Moment istoric pentru românii din Kučevo

Știam de Kučevo că este comuna (raionul) cu cel mai mare procent de români din toată Serbia. Mai știam că aici nu fusese organizată niciodată vreo manifestare culturală în care să se afirme clar adevărul istoric și științific că ”vlasi” este doar un exonim pentru ”români”. Dovadă este faptul că nimeni dintre cei din sală nu a contestat că niciodată între ei, în limba maternă, nu își spun altfel decât ”români”/”rumâni”.