Afacere cu investiție mică: ferma de găini ouătoare

May 28, 2018

adapost-gaine-ouatoare1.jpg

Cantitate mică de furaje consumate zilnic (120-125 gr/adult), faptul că găinile ouă 270-300 ouă/an, furajul ieftin şi uşor de procurat, atingerea rapidă a maturității puilor de carne, piaţa de desfacere imensă, fac din creșterea găinilor o activitate al naibi de profitabilă.

Costurile fermei de găini ouătoare poate fi foarte mică dacă se optează pentru găini-reformate, adică ce deja au avut producție în fermele mari și care sunt vândute la jumătate de preț, adică 1.5 – 2 euro bucata.

Se poate demara investiția cu doar 15-20 de găini și un adăpost pentru păsări. Altă cheltuială va fi reprezentată de hrana găinilor ouătoare cu cerale, oleaginoase și lucernă. De luat în calcul și un spațiu în care găinile să aibă acces la iarbă verde și aer curat, dar și un incubator pentru sporirea efectivului de păsări. Această ultimă cheltuială este și ea de cel puțin 200-300 euro pentru un produs cu funcții de bază.

Avantajele creșterii găinilor față de alte păsări sunt multiple: carnea respectiv ouăle uşor de valorificat, creșterea rapidă (atinge maturitatea de ouat la 18 săptămâni), cheltuieli minime pentru echipamente, procurarea ușoară a puilor și tineretului, consumul mic de hrană, cantitatea mare și continuă de ouă (300 de ouă pe an/individ), rezistența la boli (dacă este îngrijită corespunzător).

gaini1.jpg

Găinile sunt păsări rezistente, nu se îmbolnăvesc ușor dacă sunt îndeplinite câteva condiții. Temperatura și umezeala sunt două aspecte importante. Trebuie asigurată o temperatură de 15-25 °C constant. Inclusiv în sezonul rece și cald.

Principalele cheltuieli operaționale de pe care ferma va trebui să le asigure vor fi cele legate de procurarea sau obținerea hranei necesare păsărilor. În cazul în care fermierul va investi în cultivarea cerealelor și a plantelor de furaj, va obține pe de o parte un cost mai redus de obținere a hranei necesare, iar pe de altă parte un control total asupra lucrărilor tehnologice efectuate și a substanțelor utilizate în cadrul culturii.

gaini2.jpg

Într-un sistem ecologic, hrana administrată păsărilor trebuie să provină din surse ecologice, din cadrul unor ferme autorizate în acest sens. Întrucât numărul acestor ferme vegetale nu este suficient de mare, foarte mulți dintre fermerii care iau decizia de a investi într-o fermă ecologică de găini aleg, de asemenea, să își cultive propriile cereale și plante de furaj.

Surse: gaini-ouatoare; avocatnet

 

Articole similare selectate pentru tine