Casa din Râtișor

May 28, 2018

casa1b.jpg

La sfârșitul secolului XIX și începutul secolului următor, în arhitectura populară din Râtișor apar schimbări care au ca obiectiv ameliorarea  condițiilor de viață și a dezvoltării culturii la un nivel mai înalt.

Mai exact, indivizii cu stare încep să construiască case noi pe terenurile de lângă casele lor de tip ”pe brazdă”. Acesta a fost și cazul caselor din strada Valerije Dokna nr 38. Casele sunt legate de un zid cu ferestre false pe partea stângă și dreaptă a porții, așa că în acest caz casele închid în totalitate frontul stradal. În cazul ambelor clădiri de locuințe sunt evidente dezvoltările care se referă la zidirea streșinii (hol) care din cale de legătură a devenit un spațiu interior formând un tip de casă prezent în tot bazinul panonic.

casa2.jpg

Lângă casă se găsesc clădirile anexă din gospodărie, cu rol utilitar (bucătărie de vară, hambar, cocină …).

Împreună, casa și anexele sunt dispuse în jurul unei prime curţi, iar în cealaltă parte a terenului se ajunge prin hambar. Armonia și originalitatea aduc un plus de valoare aspectului fațadei precum și relaţiei casă - anexe gospodăreşti. Toate astea sunt o dovadă vie a cunoștințelor constructorilor populari care şi-au transmis, cu modestie şi fără false pretenţii, cunoștințele lor generațiilor viitoare.

Prof. univ. PhD. Marian MIHĂILĂ

Patrimoniul cultural al Banatului, un patrimoniu European

 

Marin Gașpar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse commodo accumsan leo a ultricies. In commodo scelerisque tempus. Donec porttitor commodo molestie. Praesent imperdiet enim a magna vestibulum, at commodo ex auctor.

Articole similare selectate pentru tine

Cazania lui Varlaam confirmă vechimea elementului românesc la Râtișor

Potrivit legendei, denumirea localității ”Râtișor” își trage originea de la Râpișor-Râpișoare, unde ciobanii găseau apă pentru mioare la cele trei râpe – râpișoare care mai dăinuie și azi.

Casa misteriosă de pe insula pustie

Cea mai izolată casă din lume este situată pe frumoasa insulă Elidej, nu departe de coasta de sud a Islandei. Deși insula a fost locuită cu 300 de ani în urmă, încă există o casă cu o istorie fascinantă.