Venus de Drăguşeni, o piesă unică în lume

Jul 04, 2018

Venus-Drawing-ART-Croitoru-Andrei-George.jpg

În patrimoniul Muzeului Județean Botoșani se află o piesă unică în lume, realizată acum 6.500 de ani şi descoperită întâmplător în 1964: Venus de Drăguşeni… o zeiţă, un simbol al fertilităţii şi fecundităţii din cadrul culturii Cucuteni.


În anul 1964, pe dealurile din jurul localităţii botoşănene Drăguşeni, un grup de copii a găsit în brazda întoarsă de plug un idol de lut, cu incizii de o măiestrie rară. Au prezentant statueta profesorului lor de istorie, Artur Crâşmaru, un împătimit al arheologiei. Acesta şi-a dat seama că are în faţă o zeiţă, un simbol al fertilităţii şi fecundităţii din cadrul culturii Cucuteni. „Este o piesă deosebită. Probabil o zeitate, fie acoperită de tatuaje, fie cu port tradiţional. Este o piesă unicat în lume, prin mărime şi frumuseţe. A fost lucrată de un artist de acum 6.500 de ani, în cele mai mici detalii. Face parte dintr-o cultură frumoasă, dar misterioasă“, a declarat arheologul Maria Diaconescu, consemnează povestea-locurilor.

627x0.jpg

Statuia a fost predată Muzeului Judeţean de Istorie, dar în vremea comuniştilor a stat ascunsă în spatele graniţelor închise. După Revoluţie, zeiţa numită şi „Venus din Drăguşeni“ a devenit regina expoziţiilor de arheologie şi istorie veche din străinătate. Statuia a fascinat publicul de pe două continente şi şapte ţări. A călătorit la expoziţii în marile muzee din New York, Vatican, Oxford, Roma, Atena şi Varşovia.

646x404.jpg

Muzeul Județean Botoșani

Patrimoniul Muzeului Județean Botoșani este deosebit de vast. Doar colecţia de arheologie cuprinde în prezent un număr de cca 19.500 piese. Epoca modernă este ilustrată prin obiecte, documente ce amintesc de contribuţia botoşănenilor la episoade istorice importante şi de titanii culturii române: Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, George Enescu, ce s-au născut în acest spaţiu geografic. Valoarea patrimoniului Muzeului Judeţean Botoşani este probată de participarea la expoziţiile internaţionale din Europa şi S.U.A. a unor piese aparţinând culturii Cucuteni şi culturii Sântana de Mureş din colecţia de arheologie; piesele trimise la expoziţii au fost considerate deosebit de interesante şi originale, ilustrând bogăţia de vestigii arheologice şi istorice din această parte a României.

 

Articole similare selectate pentru tine

Templul uriaș de pe malurile Prutului

Arheologii botoşăneni, în colaborare cu specialişti din Iaşi şi Suceava, au făcut o descoperire unicat pentru arheologia românească. Aceştia au găsit, în cadrul celei mai mari aşezări a misterioasei culturi Cucuteni, o megastructură de peste 1.000 de metri pătraţi care a fost cel mai probabil un uriaş templu de acum 7.000 de ani.

Sirenă pictată pe un vas cucutenian vechi de 7000 de ani

Cu cât cunoaștem mai puțin despre lumea antică, despre viața de zi cu zi a societății preistorice, despre spiritualitatea oamenilor, despre ritualurile și liturghia lor, cu atât mai distorsionate sunt interpretările venite peste milenii cu privire la artefactele descoperite în contemporaneitate.

Descoperire importantă pentru preistoria românească la Ripiceni

Arheologii români au făcut, în anul 2016, o descoperire majoră ce vizează misterioasa civilizație Cucuteni, una extrem de avansată, din toate punctele de vedere, și mult mai veche decât cea sumeriană, depășind și orice așezare umană din Egiptul Antic.