Auroville, orașul unui posibil viitor

Jul 12, 2018

Auroville,-văzut-de-sus,-arată-ca-o-galaxie-în-expansiune1.jpg

În India, pe coasta de sud, există un oraș experimental cu totul deosebit. Se numește Auroville, este situat în statul Tamil Nadu și are aproximativ 2.500 de locuitori. Aici, spun „administratorii”, banii, politica și credințele religioase n-au nicio putere.

Fondat la 28 februarie 1968 de 5.000 de oameni care i s-au alăturat Mirrei Alfassa (o franțuzoaică preocupată de misticism, cunoscută drept „Mama”), acest loc este rezultatul viziunii comune lui Sri Aurobindo (a cărei adeptă fidelă a fost Mirra Alfassa) și a arhitectului Roger Anger, scrie incredibilia.

În Auroville se practică agricultura integral ecologică.jpg

În Auroville se practică agricultura integral ecologică.

Sri Aurobindo, poet și scriitor indian cu puternice conotații mistice, a fost considerat de către adepții săi un avatar, o încarnare a divinului; el a cultivat întotdeauna visul unei societăți fără diviziuni, în care toți ar putea trăi în armonie urmându-și în mod liber înclinațiile cele mai profunde.

Instruirea elevilor din Auroville este gratuită.jpg

Instruirea elevilor din Auroville este gratuită.

Astfel,  spre finalul anilor ‘60, adepții acestui „părinte spiritual“ au decis să se unească pentru a crea un oraș unde să pună în practică viziunea acestui om.

Alfassa a ales membrii societăţii privindu-i în ochi: mulţi și-au amintit momentul  ca fiind „o experienţă profund spirituală” şi chiar suprarealistă. Cei „aleşi“ primeau şi prima sarcină: aceea de a planta un copac. În câţiva ani, zona deşertică se transformase într-o pădure.

Când pădurea devine oraș

În locul ales s-au adunat oameni din 124 de țări. Fiecare a adus o mână de pământ din țara sa natală, pe care – în mod simbolic – a depus-o într-o urnă în forma florii de lotus.

Sprijinit de guvernul indian și apoi recunoscut de ONU ca parte a Patrimoniului Mondial, Auroville a început să se dezvolte cu entuziasm.

Locuitori din Auroville privesc spre domul central al acestui bizar sat-oraș experimental.jpg

Locuitori din Auroville privesc spre domul central al acestui bizar sat-oraș experimental.

Auroville a fost proiectat astfel încât să arate de sus ca o galaxie în expansiune. Zona din jurul acestui sat spectaculos, inițial pustie, a devenit verde și luxuriantă, datorită prezenței pădurilor și a altor plante semănate de locuitori.

Consiliul și comisiile de lucru sunt singurele formațiuni guvernamentale prezente: ele sunt alese la fiecare patru ani și servesc la organizarea problemelor administrative fundamentale.

Prin Adunarea Rezidenților, fiecare locuitor poate să-și exprime opiniile și propunerile. În mare, comunitatea trăiește datorită finanțării din partea UNESCO, a Indiei, a Comunității Europene și a donațiilor particulare ale multor susținători.

 

Articole similare selectate pentru tine

Zgomotul din orașe cauzează depresie

Oamenii deranjați de zgomotul din mediul înconjurător pot dezvolta mai ușor depresii și stări de anxietate. Avertismentul vine din partea unor cercetători germani. Aceștia și-au propus să afle dacă există o legătură cauzală clară între poluarea fonică și problemele de sănătate mintale.

Satul și orașul 2/2

Viziunea folclorică a lumii pe românește … e o ordine etică în adâncul ei și estetică în expresiile sale. Nu e numai o ordine etnică de viață, ci și o ordine creștină, adică puternic orientată spre transcendent.

Satul și orașul 1/2

Satul, cu sociologia lui folclorică, e o imensă familie. Orașul, cu sociologia lui pozitivistă, e un infern de dușmănii și ignorări reciproce.