Acord de Parteneriat între IEH și Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis

Aug 10, 2018

27_protopoiatul_dacia_ripensis_timoc_ieh.jpg

În perioada 1–3 august 2018, o delegație a Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, instituție subordonată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, condusă de Eugen Tiberiu Popescu, director general IEH a efectuat o vizită de lucru la Bor, Serbia ca urmare a invitației Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis, scrie Romanian Global News, preluat de Decenei.


Pe data de 1 august 2018, delegația IEH a fost prezentă la hramul bisericii „Sfântul Prooroc Ilie și Sfinții Martiri Brâncoveni" din orașul Bor, alături de românii din zonă și de preoții prezenți la hram.

În contextul vizitei, la Complexul Mânăstiresc de la Malainița a fost semnat și un Acord de Parteneriat între IEH și Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis. Protocolul a fost semnat din partea Institutului de către directorul general al IEH, iar din partea Protopopiatului de către Părintele Protopop Boian Alexandrovici.

Cu ocazia vizitei, delegația IEH a fost invitată să participe la a V-a ședință a Partidului Neamului Românesc, formațiune condusă de dr. Pedrag Balașevici, liderul celui mai important partid românesc din Timoc. Delegațiile prezente din Bor, Malainița, Slatina, Negotin, Petrovac, Cuprija, Boljevac, Majdanpek, au adus în discuție teme sensibile pentru comunitate, cum ar fi: învățământul în limba română, mass-media și inființarea unui post de radio în limba română, transparență în acordarea de burse de către statul român, înființarea unui sediu pentru comunitate. sprijin pentru construirea unui centru spiritual, cursuri pentru conservarea tradițiilor și obiceiurilor românești. De asemenea, au fost discutate și proiectele ce vor fi derulate în parteneriat între IEH și comunitatea românilor din zonă: „Drumeț în țara mea" – excursii tematice pentru etnicii români, „Ziua limbii române, 31 august 2018", „Conferința oamenilor de afaceri din Serbia" și „Ziua Națională a României, 1 decembrie 2018".

popa.jpg

Directorul general al IEH a avut o întrevedere și cu Marius Oliver Dilof, consul general al României la Zaječar, unde au dezbătut problemele comunității românești din Serbia.

Vizita s-a încheiat cu un moment artistic ce a constat într-un spectacol de muzică românească și sârbească, în prezența unui public de peste 200 de persoane.

 

Articole similare selectate pentru tine

Cursuri în limba maternă pentru copiii români/vlahi din Timoc

Între Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni și Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis din Serbia a fost încheiat un protocol de colaborare.