Biserica unită a reușit să țină unită comunitatea din Marcovăț

Aug 15, 2018

marcovat800.jpg

Orice carte sau articol despre istoria unor locuri sau a unei așezări este mai mult decât oportună și binevenită, în primul rând pentru că ea, cartea, adună între paginile ei timpuri trecute, cu tot ceea ce ele au avut glorios sau tragic, apoi, pentru ca actualele generații să-și cunoască izvoarele, obârșia, tradițiile, obiceiurile și datinile care, în timp, le-au asigurat perpetuarea identității spirituale, culturale și de neam.


Biserica Unită, numită și Biserica Greco-Catolică, este una dintre componentele creștine ale peisajului religios românesc contemporan. Istoria Bisericii Greco-Catolice si a poporului român în general, este legată indisolubil de viața și activitatea unor mari personalități. Personalități care, din păcate, nu de puține ori sunt puse în urma evenimentelor cotidiene. Biserica noastra a format de-a lungul timpului personalități deosebite, laici sau clerici, care au avut o prestigioasă activitate intelectuală în slujba poporului român. Satul Marcovăț este exemplul viu, a românului care nu și-a pierdut identitatea românească indiferent de perioada și greutățile vremurilor. Sat autentic românesc, în care oameni și-au dat mâna pentru a menține flacăra credinței aprinsă.

Marcovățul s-a dezvoltat ca mai toate satele din Banatul sârbesc, având biserică, școala și mai târziu școală confesională, cor, asociațiuni culturale și reuniuni corale, fanfară.

Elemnetul de legatură care a reușit să țină satul unit a fost biserica, este biserica și va rămane biserica, deoarece este locul unde toți locuitorii satului se întâlnesc, își împărtășesc bucuriile și suferințele.

În ultimi 60 de ani biserica unită din Marcovăț  a reușit să țină unită comunitatea din Marcovăț, datorită preotului Vasile Miclău, care, cu încredere în Dumnezeu și înțelepciune, a slujit alternativ sfintele sacramente în ambele biserici ale satului. De la moartea acestuia, bisericile și-au urmat cursul normal, având fiecare câte un preot care să slujească sfintele sacramente.

În cadrul comunității greco-catolice s-au reînnodat obiceiurile și tradițiile care au format un capitol important, fiind cuprinsă întreaga viață a omului, munca lui din timpul anului și diferitele ocupații și activități: de a ieși cu steagurile bisericești în hotarul Marcovățului la sărbători, copiii care ajută preotul la serviciul religios, rânduiala Binecuvântării Euharistice, corul bisericesc, cateheză cu copiii în noul centru pastoral.

Doresc  să închei această scurtă incursiune prin câteva versuri:

CE-AU FOST STRĂMOȘII MEI? (de Miron GHITA – Banatica)

Ce-au fost strămoșii mei,

de mie mi s-a dat ca pentru ei

să rabd ocara si bârfirea de mișei…?

Ce-au fost, de mi s-a dat ca răscolind

pământul,

să-mi răscolesc și sufletul și gândul,

și durerile fraților mei eu să le plâng,

cum plânge vântul ?

Ce-au fost ? Au fost Valahi

cu suflet ne-ndurat

de mie mi s-a dat,

ca pentru ei toate durerile

din lume să le rabd,

și să muncesc, să ostenesc,

și gândul niciodată să nu-mi odihnesc,

iar pentru frații mei cu toți tâlharii țării

să mă războiesc…?

Au fost haiduci ce pe la trecători

au adunat în fund de pesteră comori,

uitând că oamenii sunt muritori ?

Ce-au fost, de mie mi s-a dat să dăruiesc,

tuturor celor ce-n cale întâlnesc –

tot aurul comorilor ce stăpânesc?

Sau fost-au ei păstori de munte

și niciodată ei n-au coborât jalea

celor ce stau pe văi sasculte

și umărul n-au pus la carul obidiților s-ajute.

Ce-au fost, de mie mi s-a dat ca-n vârf

de munte să n-ajung

și nici să pot tâlharii țării mele dragi s-alung,

ci numai să plâng durerea și amarul

celor de la plug?

Preot  Mihai Gherghel, Marcovăț

 

Articole similare selectate pentru tine

Românii din Marcovăț

Românii din Serbia sunt români din totdeauna, au simţit şi simt româneşte dintotdeauna. Deşi de multe ori sunt catalogaţi că români din diaspora, totuşi ei au fost dintotdeauna aici.

Primele forme de „cântare împreună” s−au închegat în bisericile săteşti

Este îndeobşte cunoscută contribuţia bănăţenilor la cântecul coral, fenomen care reprezintă gloria cântecului bănăţean. Astfel privite lucrurile trebuie afirmat că primele forme de „cântare împreună” s−au închegat în bisericile săteşti.

Marcovăţul, una din cele mai vechi aşezări umane din Banat

Fără nici o putere de tăgadă, Marcovăţul se enumeră printre cele mai vechi aşezări umane din Banat, atestate documentar în mai multe cronici. A fost atestat documentar doar cu un an după Coştei (în 1362). Toate celălalte sate din Banatul sârbesc nu se pot bucura de un itinerar istoric asemănător.