Zgomotul din orașe cauzează depresie

Aug 29, 2018

miss-ogti800.jpg

Oamenii deranjați de zgomotul din mediul înconjurător pot dezvolta mai ușor depresii și stări de anxietate. Avertismentul vine din partea unor cercetători germani. Aceștia și-au propus să afle dacă există o legătură cauzală clară între poluarea fonică și problemele de sănătate mintale.

Poluarea fonică, precum cea cauzată de trafic sau de activitățile industriale, se regăsește pe lista celor mai serioase amenințări pentru sănătate, scrie green-report.ro. Este asociată cu diverse afecțiuni cardiovasculare, printre care bolile de inimă, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral. Poate genera, de asemenea, emoții negative ca iritabilitatea, stresul și epuizarea.

Uniunea Europeană a elaborat o directivă dedicată gestionării acestei probleme, însă nu a demonstrat legătura dintre cauză și bolile menționate. Un grup de cercetători germani sunt însă pe cale de a demonstra relația de cauzalitate.

Cum foloseşti un telefon celular fără să-ţi periclitezi sănătatea

Experții germani au chestionat peste 14.000 de cetățeni din orașul Mainz (Germania), în perioada 2007-2012. I-au întrebat cât de deranjați se simt de 6 tipuri de zgomote, cauzate de: trafic, avioane, trenuri, activități de construcție, activitățile din casele vecinilor și activitățile din cartiere. Zona analizată este apropiată de aeroportul din Frankfurt, unul dintre cele mai aglomerate din întreaga lume.

În urma studiului, au descoperit că 20.7% dintre respondenți ignoră zgomotul. Însă, 26.6% consideră deranjul unul ușor, 25% – îl percep ca pe unul moderat, 17.3% – ca pe unul puternic și 10.5% – extrem. Cetățenii au declarat că zgomotul avioanelor este cel mai enervant dintre toate. 60% au spus că îi afectează, iar 6.4% se simt extrem de enervați de acest tip de poluare. Situația se regăsește și în alte orașe europene.

Marin Gașpar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse commodo accumsan leo a ultricies. In commodo scelerisque tempus. Donec porttitor commodo molestie. Praesent imperdiet enim a magna vestibulum, at commodo ex auctor.

Articole similare selectate pentru tine

Satul și orașul 2/2

Viziunea folclorică a lumii pe românește … e o ordine etică în adâncul ei și estetică în expresiile sale. Nu e numai o ordine etnică de viață, ci și o ordine creștină, adică puternic orientată spre transcendent.

Satul și orașul 1/2

Satul, cu sociologia lui folclorică, e o imensă familie. Orașul, cu sociologia lui pozitivistă, e un infern de dușmănii și ignorări reciproce.

Auroville, orașul unui posibil viitor

În India, pe coasta de sud, există un oraș experimental cu totul deosebit. Se numește Auroville, este situat în statul Tamil Nadu și are aproximativ 2.500 de locuitori. Aici, spun „administratorii”, banii, politica și credințele religioase n-au nicio putere.