Așteptări ferme privind protejarea și promovarea drepturilor românilor din Serbia

Oct 17, 2018

ciamba.jpg

Așteptări ferme privind protejarea și promovarea drepturilor românilor din Serbia. Secretarul de stat George Ciamba, co-președintele Comisiei Mixte Interguvernamentale România-Republica Serbia pentru protecția minorităților naționale, a efectuat, în perioada 18-19 septembrie a.c. o vizită de lucru în Republica Serbia, întâlnindu-se și cu liderii unor organizații ale persoanelor aparținând minorității române.


În cadrul întrevederii cu omologul sârb din cadrul Comisiei Mixte Interguvernamentale România – Republica Serbia pentru protecția minorităților naționale, secretarul de stat George Ciamba a reiterat asteptările ferme ale parții române privind protejarea și promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Republica Serbia, în special în domeniile educație și serviciu religios în limba maternă, precum și accesul la mass media în limba română. Demnitarul roman a insistat asupra importanței respectării dreptului la liberă auto-indentificare al etnicilor români, pe baza criteriilor obiective, anunță MAE.

Reprezentanții organizațiilor minorității române din Republica Serbia au prezentat demnitarului român dificultățile cu care se confruntă și au adresat solicitări concrete de sprijin. Aceste preocupări vor fi reluate de partea română cu partea sârbă în cadrul reuniunilor Comisiei Mixte Interguvernamentale România - Republica Serbia.

Comisia Mixtă a fost înfiinţată prin Acordul între Guvernul României şi Guvernul Federal al Republicii Federale Iugoslavia privind cooperarea în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale, semnat la Belgrad la 4 noiembrie 2002 şi intrat în vigoare la 12 iulie 2004. Comisia Mixtă face recomandări pentru fiecare dintre cele două Guverne, respectiv recomandări comune, privind măsurile necesare în vederea exercitării drepturilor membrilor minorităţilor naţionale şi a protecţiei identităţii acestora (art. 11 din Acord).

Ultimul protocol al acestei comisii a fost semnat la Bruxelles, în martie 2012. Protocolul precizează expres asumarea de către Serbia a conexiunii dintre aderarea la UE a acestui stat şi criteriile politice de aderare de la Copenhaga, care includ şi protecţia minorităţilor naţionale. Astfel, se prevede că Republica Serbia, în procesul de aderare la UE, se angajează să respecte şi să aplice criteriile politice de la Copenhaga, inclusiv în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor naţionale, în conformitate cu instrumentele internaţionale regionale şi bilaterale relevante pe care le-a ratificat.

 

Articole similare selectate pentru tine