Mai multe asociații românești se vor alătura Uniunii (URS)

Jan 12, 2019

veliko-gradiste-.jpg

Veliko Gradište (foto - 360serbia.com)

Uniunea Românilor din Serbia se reunește sâmbătă, 12 ianuarie, la Veliko Gradište, într-o ședință extinsă, în care vor fi analizate cererile unor noi organizații de a se alătura Uniunii.


Pe lângă discuțiile privind actuala situație a comunității românești din Serbia, la ședință se va dezbate despre desființarea școlii românești din Coștei.

Evenimentul de la Veliko Gradište, denumit sugestiv "Românii pentru Români" va reuni peste 20 de asociații/organizaţii româneşti din Serbia de Răsărit (Timoc si Valea Moravei) şi Voivodina (Banat). Vor fi prezenţi circa 200 de participanţi, reprezentanţi ai mediului asociativ românesc de pe întreg teritoriul Serbiei şi din România, înalți demnitari şi secretari de stat, reprezentanţi ai instituţiilor abilitate cu românii de pretutindeni, corpul diplomatic românesc din Serbia, personalităţi marcante ale vieții culturale, educaţionale, economice şi relogioase, numeroşi oaspeţi şi invitaţi, mass-media din Serbia şi România etc.

urs3.png

Asocierea românilor din Serbia – ”Uniunea Românilor din Serbia" (URS-ul), reuşeşte să adune laolaltă  toţi românii, când este vorba de apărarea intereselor majore pe întreg teritoriul Serbiei, păstrarea identităţii şi spiritualităţii.

 

Articole similare selectate pentru tine

Organizații reprezentative româneşti din Serbia unesc forțele de Ziua Națională a României

În contextul Zilei Naționale a României, în data de 1 Decembrie, la Centrul Cultural Românesc din Kladovo, reprezentanții a peste 13 asociații şi organizații reprezentative româneşti din Serbia de Răsărit (Timoc, Valea Moravei, Pomoravlje) şi Voivodina (Banat) își vor uni forțele şi vor constitui o alianță unică românească – Uniunea Romănilor din Serbia, sărbătorind astfel Ziua Marii Uniri şi Ziua Națională a României, cu semnificație deosebită pentru românii de pretutindeni şi comunitățile istorice.

Memoriu pentru salvarea școlii românești din Coștei

Mediul asociativ românesc din Serbia Românii Independenţi din Serbia (RIS) şi Uniunea Românilor din Serbia (URS) ca for reprezentativ al comunităţii etnice româneşti din Serbia, în baza principiilor şi practicilor societăţii democratice, principiilor instructiv-politice, Convenţia Cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, Declaraţia O.N.U. cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţii etnice, lingvistice şi religioase, facem APEL către autorităţile locale din municipiul Vârşeţ, provinciale şi republicane, pentru păstrarea claselor V-VIII în localitatea românească Coştei.

Adunarea Constitutivă a Uniunii Românilor din Serbia, programată pe 1 Decembrie

Cea de-a treia întâlnire pentru formarea unei federații a românilor din Serbia a avut loc, sâmbătă, 12 noiembrie 2016, la Majdanpek. De această dată, numărul asociațiilor românești a fost sensibil mai mare fiind alături și frații din Voivodina.