Eclipsă de lună în noaptea de 20 spre 21 ianuarie

Jan 20, 2019

Eclipsă

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie. Spectacolul se anunță unic deoarece vor fi elemente distincte: ca apariția unei Super Luni, care se află la punctul cel mai apropiat de Pământ, precum și o eclipsă totală a Lunii.

Luna va intra complet în umbra Pământului. Maximul se produce la ora 07.12 dimineaţa, ora României, când Luna se află foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele. Fenomenul va putea fi observat pe jumătate, până în jurul orei 08.00, Luna apunând când încă este eclipsată.

Eclipsa începe la ora 04.36, când Luna întră în penumbra Pământului, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia, de când începe să intre în umbră, de la ora 05.34. Atunci Luna se va afla înspre vest, nu foarte sus, la doar 20 de grade înălţime faţă de orizont. Partea cea mai spectaculoasă a fenomenului este faza de totalitate, când Luna se află în umbră, discul acesteia fiind mai întunecat decât de obicei. Totalitatea începe la ora 06.41 şi are maximul la 07.12, terminându-se la ora 07.43. Toate aceste faze sunt vizibile din România, cu Luna poziţionată foarte aproape de orizont.

Luna plină poate perturba somnul

Culoarea - nuanţe de la portocaliu la cărămiziu - pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului a făcut ca fenomenul să mai fie cunoscut în media ca "lună sângerie".

"Termenul de ”lună sângerie” nu e folosit decât de presă. Noi spunem ”eclipsă”. Puteţi să spuneţi şi că se face luna ca un ficat proaspăt. Măcar e un termen românesc, folosit în cronici, pe vremuri. E portocalie, uneori e maronie, e roşiatică-roz, e prea uşor să spui că e sângerie", a declarat pentru Mediafax Adrian Şonka, astronom şi muzeograf la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

  • Luna albastră – denumirea situației în care în aceeași lună calendaristică avem o a doua lună plină. Distanța dintre două faze ale lunii de același fel se încadrează într-un interval de 29,53 zile. Pe 31 ianuarie 2018, avem o a doua lună plină din ianuarie; denumirea nu reflectă însă culoarea pe care luna ar urma să o aibă, la bază fiind vorba de o greșeală de transmitere a informației. Fenomenul de lună albastră are loc aproximativ o dată la fiecare doi ani și jumătate.
  • Perigeu lunar – luna se află la perigeu în momentul în care se află la cea mai mică distanță față de Pământ. => Când aceste două fenomene se suprapun (Lună plină și Lună la perigeu), vorbim despre o Super Lună, o Super Lună Albastră, în acest caz. Pe durata fenomenului, luna se vede mult mai luminoasă (cu 30% mai luminoasă) și pare a fi mult mai mare decât de obicei (cu 14% mai mare decât de obicei).
  • Eclipsă de lună – are loc în momentul în care luna trece prin fața Pământului; satelitul intrând în conul de umbră al Pământului. Vorbim despre o lună sângerie în momentul în care luna capătă o culoare roșiatică în momentul în care se află în umbra Pământului.
 

Articole similare selectate pentru tine

Nouă teorie despre originea Lunii

Nouă teorie despre originea Lunii. O nouă teorie despre originea Lunii a fost propusă de câțiva oameni de știință. După cum spun autorii, aceasta ar putea fi cheia descifrării misterului și ar elimina zecile de teorii încurcate despre satelit.

Luna plină poate perturba somnul

Este mai greu să dormim atunci când pe cer este Lună plină, susţine o echipă de oameni de ştiinţă elveţieni în cadrul unui studiu care oferă, conform lor, o primă dovadă ştiinţifică asupra influenţei ciclului lunar asupra somnului oamenilor.

Europa, pământ românesc

Europa, pământ românesc. Prin voia Ziditorului, românii au fost blagosloviți cu o țară minunată, desprinsă parcă din povești. În centru, munții alcătuiesc un arc, iar piscurile lor se avântă, plini de cutezanță, spre cer. Urmează o zonă deluroasă, acoperită de codri, pășuni și livezi, unde bogăția florei si a faunei înmănunchează cam toată „zestrea” Europei și – în sfârșit – câmpiile, în Moldova și Muntenia, până la bătrânul Danubiu.