Femeile din Coștei au lucrat la construirea Belgradului Nou

Jan 28, 2019

Belgradului

În vara anului 1949 la Coştei a fost formată brigada de muncă voluntară „Frăţie – Unitate” formată exclusiv din fete şi femei din sat.

Toate erau membre ale Cooperativei ţărăneşti de muncă „Tudor Vladimirescu”. La iniţiativa organizaţiei locale a Partidului comunist şi a Frontului antifascist al femeilor colectivistele au hotărât să lucreze voluntar(1) la construirea Belgradului Nou.

Belgradului Belgradului

Numai după câteva zile de pregătiri brigada feminină era pe şantier, cu o înaltă conştiinţă politică şi patriotică – expresie a activităţii largi desfăşurate în anii precedenţi. În total erau 67 de fete şi femei între 16 şi 64 de ani. Pe şantier brigada a plecat cu un număr de 12 membre de partid, ca la întoarcere numărul lor să fie sporit.

Repararea combinei la Coștei, 1964

Paralel cu munca fizică pe şantier s-a desfăşurat şi o activitate social-politică şi culturală foarte diversă. Toată această activitate a lăsat urme adânci în viaţa satului.

https://www.youtube.com/watch?v=DRX22lUWdK4&feature=share

După un sfert de veac fostele brigadiere au vizitat colectiv şantierul lor de altădată din capitala ţării. Cu ocazia aniversării a 30 de ani de la eliberarea capitalei au fost invitatele Conferinţei pentru activitatea socială a femeilor din Belgrad. Cu acest prilej, preşedintele Belgradului din perioada aceea, Živorad Kovačević, le-a înmânat ca recunoştinţă „Placheta memorială a Belgradului”.

Din ”Monografia Coșteiului 1361 – 2011”

Mariana Stratulat și Marin Gașpăr

 

  1. Întradevăr, majoritatea fetelor și femeilor au mers la muncă benevol, însă un număr mai mic era șantajat și forțat să meargă pe șantier.
 

Articole similare selectate pentru tine

Draconul Dacic a revenit în armatele românilor

Încet, încet, conștiința rădăcinilor noastre geto-dacice se face simțită la toate nivelele și în toate spațiile locuite de români. Tocmai de aceea, este o mare bucurie să descoperim că armata Republicii Moldova, adică armata românilor de peste Prut, a folosit un Dracon Dacic de toată frumusețea cu ocația Zilei Drapelului sărbătorită la Chișinău.