Povestea monumentului ce nu poate fi mutat

Feb 28, 2019

cadran-solar-1.jpg

Este vorba de un cadran solar care funcționează de jumătate de secol și nu încetează să uimească.

Cadranul solar se află la 30 kilometri de Timișoara, în mijlocul Parcului din Buziaș. A fost creat la sfârșitul anilor ’60 ai secolului trecut de Petru Lighezan, profesor de matematică-fizică la liceul din oraș, scrie opiniatimisoarei.ro.

Cadranul solar al profesorului Lighezan a fost făcut în urma unor măsurători fizice și astronomice față de axa Pământului și Calea Lactee și arată doar ora de iarnă.

Bornele din Timişoara

Dacă acest cadran ar fi mutat din locul în care a fost montat, nu va mai funcționa tocmai din cauza măsurătorilor foarte precise în baza cărora a fost realizat.

cadran-solar-3.jpg

Cu trecerea timpului, cadranul solar s-a degradat, iar vechea administrație a orașului Buziaș a vrut să-l dărâme, însă buzieșeanul Adrain Miu, care are aceeași pasiune ca cea a profesorului Lighezan, s-a oferit să recondiționeze cadranul solar pe banii săi. Adrain a reușit deja să restaureze cadranul solar, iar in perioada următoare va renova și soclul.

Cadranul solar de la Buziaș se regăsește pe lista monumentelor naționale.

 

Articole similare selectate pentru tine

Primul ştrand cu apă minerală din Europa

Buziaş este staţiunea balneară cu cea mai joasă altitudine unde se tratează bolile cardio-vasculare. Este o aşezare atestată documentar din secolul al XIV-lea dar descoperirile arheologice, mai ales apeductele de lut din timpul stăpânirii romane, dovedesc că aşezarea fusese locuită din antichitate, iar apele minerale erau cunoscute și apreciate de romani.

Formarea poporului român 9/15

Pentru vremea respectivă însă analfabetismul nu era ”semnul infailibil al unei subdezvoltări’’, cum sublinia H. Daicoviviu, şi nici una din cauzele acesteia. Se putea ajunge la un grad suficient de înalt de dezvoltare fără a simţi nevoia scrisului, societatea geto−dacică fiind o dovadă elocventă a acestui lucru.