World Wide Web - 30 de ani de existență

Mar 15, 2019

web

În martie 2019, World Wide Web împlinește 30 de ani. În martie 1989, la Centrul European de Cercetări Nucleare – CERN din Geneva, Elveția s-au pus bazele internetului format din pagini web.

Propunerea inițială de creare a unei colecții de documente având legături între ele a fost făcută de Tim Berners-Lee în martie 1989. Propunerea a apărut în urma problemelor de comunicare pe care le întâmpinau echipele de cercetători ce foloseau centrul, chiar și folosind poșta electronică, scrie Wikipedia.

În 1994, CERN și universitatea M.I.T. din Michigan, Illionois au format Consorțiul World Wide Web. Acesta are ca obiectiv dezvoltarea web-ului, standardizarea protocoalelor folosite online și încurajarea legăturilor dintre site-uri. Berners-Lee, considerat fondatorul World Wide Web (WWW), a devenit directorul acestui consorțiu. M.I.T. coordonează partea americană a consorțiului, în timp ce partea europeană este coordonată de INRIA, centrul de cercetări francez.

web

În faza inițială de dezvoltare, Berners-Lee și echipa sa de WWWC au dezvoltat cele patru componente fundamentale pentru funcționarea, găzduirea și accesarea paginilor web. La bază se află protocolul HTTP pe care îl folosim și astăzi într-o formă semnificativ mai sigură – HTTPS. Crearea site-urilor se făcea în limbajul de marcare HTML dezvoltat doar în acest scop. Primul server web și un browser de internet au fost de asemenea dezvoltate de către World Wide Web Consortium.

Ce tot știe Google despre tine

La 12 decembrie 1995 la Stanford Linear Accelerator Center (SLAC) a fost instalat un server web și primele pagini Web, care făceau legătura cu biblioteca centrului. Primul server web a fost realizat aproape cu un an înainte, la Centrul European pentru Cercetări Nucleare (CERN), la Geneva, în Elveția, și s-a numit la început nxoc01.cern.ch, iar mai apoi info.cern.ch . Prima pagină web a conținut chiar prezentarea proiectului și a fost accesibilă la info.cern.ch.

Conform statisticii alcătuite de către Internet World Stats din 30 iunie 2018, 4,208,571,287 de utilizatori folosesc internetul, ceea ce constituie 55.1 % din întreaga populație globală. Internetul a devenit o parte componentă vitală în viața noastră de zi cu zi și ne ușurează foarte mult comunicarea și accesul la informații.

Gabriel Gașpar

CTO-ul firmei Hackergeek Studio

 

Articole similare selectate pentru tine

Tunelul Gotar, cel mai lung din lume

Tunelul este de 57 de kilometri distanță, a costat aproximativ 12 miliarde de franci elvețieni și a fost construit de 2400 de muncitori. Oficial va fi deschis pe 1 iunie.

Țara europeană în care armata și poporul sunt indivizibile

Imaginează-ți o țară în care aproape fiecare bărbat este și soldat. O țară în care statul îți dă un pistol gratuit după ce împlinești 50 de ani. O țară care aproape de imploră să cumperi o armă oarecare și îți oferă și o reducere pentru ea. O țară în stare mobilizeze în 4 ore o armată de 650 mii de soldați, iar în 2 zile – o armată de 1.7 milioane de soldați.

De ce nu este Elveţia în Uniunea Europeană

De ce nu este Elveţia în Uniunea Europeană, deşi are numeroase acorduri cu UE şi a fost singurul stat nemebru UE care a ţinut un referendum, în 2009, privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul comunitar?