Corto Maltese - anti-eroul idealist

Apr 18, 2019

Maltese

Renumitul desenator Hugo Pratt s-a născut ȋn 1927 la Rimini, Italia. Ȋncă de copil, Hugo a fost prins ȋntr-un vȃrtej de ȋntȃmplări care transcede spaţii, epoci istorice și tragedii.

La 10 ani a plecat ȋn Abisinia (astăzi Etiopia), unde tatăl sau era ofiţer ȋn armata mussoliniană. După moartea tatălui capturat de trupele britanice ȋn 1944, Hugo Pratt este preluat de trupele SS și ȋnrolat forţat ȋn poliţia maritimă germane. Nu după mult timp va evada și se va pune la dispozitia Aliaţilor, servindu-i pe aceștia ca interpret și organizator de spectacole pȃnă ȋn 1946, scrie sud-est-forum.ro.

Ȋn anul 1945 își ȋncepe cariera de desenator, călătorind pe un traseu complicat: Buenos Aires, Londra, stabilindu-se temporar ȋn Venezia. Acolo a conceput și celebrul său personaj, Corto Maltese, iar seria de benzi desenate “Una balatta del mer salato” a fost publicată pentru prima data într-o revistă efemeră numită “Sergent Kirk”. Aceasta a fost cotitura decisivă a carierei sale.

Maltese

Ȋn numărul din aprilie 1970, ȋn revista Pif, marinarul maltez este lansat ȋn primul episod numit “Secretul lui Trastan Bantam”, ca apoi să se impună ȋn serialul “Scorpionii desertului” din periodicul Tintin. După mutarea ȋn 1984, ȋn Elveţia, Hugo are propria publicaţie, extrem de ambiţioasă numită “Corto”, apoi creează “Cato Zoulou”, scenarii și are multiple colaborări editoriale.

Corto este un anti-erou idealist care alege libertatea, aventura și imaginația. Este un Ulise modern, care ne poartă prin călătoriile sale în cele mai fascinante locuri din lume.

Maltese

Hugo Pratt devine un francmason de frunte ȋn 1976, fiind primit ȋn loja Hermes Trismagisterul din Veneţia. Ȋn anul 1995, moare ȋn Pully, Elveţia. Confundȃndu-se uneori cu personajul său Corto Maltese, marele desenator a devenit un simbol al vieţii aventuroase, un neobosit căutător al acţiunii și esenţei cosmopolitismului.

Când vorbim despre Corto Maltese ca personaj fictiv, este foarte dificil să tragem granița dintre faptele reale și imaginația lui Hugo Prata. Benzile desenate ne spun că Corto s-a născut la sfârșitul secolului al XIX-lea, pe insula Malta după care a și primit numele de familie Maltese. Tatăl său era marinar britanic, iar mama lui era țigancă spaniolă. Din frageda copilărie a arătat spiritul său sfidător. După ce o prezicătoare i-a spus că are o linie scurtă de viață, tânărul Corto, cu cuțitul tatălui, a adăugat o nouă linie de viață arătând că el, doar el, este creatorul destinului său. De aici și propoziția: "Cine sunt, ține doar de mine", scrie darkwood.co.rs.

Maltese

Pentru Corto Maltese bogăția este imaterială. Bogăția este aventura în care se consumă viața, idealul pentru care merită să mori, el construiește poduri de prietenie și distruge toate prejudecățile naționale, religioase și politice, femeile le respectă și le iubește ca pe amante, respectându-le ca dușmani, el este un om care exprimă compasiunea și pentru criminalul cel mai crud, el este cel care ajută revoluționarii și înțelege visele lor.

De ce este Batman cel mai important super-erou al benzilor desenate?

Aproximativ 70 de disertații doctorale despre Corto Maltese au fost scrise în Franța. Cu el s-au ocupat istorici de artă, sociologi, esteticieni și scriitori. Pentru mulți, Corto a lăsat o impresie remarcabilă, astfel încât, în anii șaptezeci ai secolului trecut, Agostino Neto, președintele Angolei, l-a îndemnat pe Hugo Pratt să înființeze Institutul pentru Artă Grafică. Pentru foștii luptători de eliberare ai Angolei, care, într-un final au învins, Corto Maltese a fost un simbol al luptei și libertății.

 

Articole similare selectate pentru tine

Unificarea Italiei

Italia a rămas divizată şi dominată de puteri străine până în secolul XIX. Unificarea peninsulei a fost în cele din urmă realizată de două elemente aparent opuse — aranjamente politice calculate şi avântul revoluţionar.

Asterix și Obelix ajung în Dacia

După moartea recentă a lui Uderzo, caricaturistul Didier Conrad a continuat să deseneze noi aventuri a lui Asterix, cunoscutul erou al benzilor desenate. Din păcate, Didier s-a infectat cu Covid-19, este internat în prezent, starea lui se îmbunătățește, dar încet și există riscul să nu fie în stare de a termina cel mai nou album cu Asterix, programat pentru luna octombrie anul acesta.