Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Sibiu – orașul diversității
Oct 26, 2015
Există multe motive pentru a vizita oraşul Sibiu, un oraș divers și interesant, cu multe activităţi si atracţii turistice. Cu atât de multe de făcut, este greu pentru a restrânge lista lungă de motive pentru a vizita acest oraş. Totuși, iata în continuare câteva motive să nu ratați acest oraș:
-
Oraş medieval cu o istorie veche de 900 de ani, Sibiul a păstrat multe mărturii ale trecutului, care prezintă astazi un interes deosebit pentru vizitatori. Zidurile vechilor centuri de apărare, turnurile denumite după breslele Sibiului, piețele centrale cu istoria lor, imobilele vechi încărcate de poveștile istoriei – multe dintre acestea adăpostind în trecut personalitățile Sibiului, muzeele orașului și tot ceea ce înseamnă viața culturală a unui oraș istoric care respiră aerul modernității și europenismului, creează în Sibiu un atu care atrage inevitabil vizitatori de toate vârstele. Istoria unui centru medieval recunoscut, atuurile unui oraș al premierelor în inovație, tehnică, educație și cultură, dinamismul unui oraș orientat spre Europa și valorile sale, oferă diversitatea pe care turiștii o caută în locațiile pe care le vizitează, scrie turism.sibiu.ro.
-
În fiecare an, în luna iunie, Sibiul este gazda celui de-al treilea festival ca mărime din Europa, Festivalul Internaţional de Teatru. Festivalul este în fiecare an o adevărată sărbătoare a orașului, care implică atât săli de spectacol, cât și spații neconvenționale, dar mai ales spațiile publice. Piețele centrale și străzile centrului istoric se umplu de publicul care urmărește spectacolele de animație stradală și teatru susținute de trupe din întreaga lume, spectacolele de lumini și artificii, spectacole de muzică și improvizație teatrală. Sute de evenimente culturale fac ca orașul să vibreze până târziu în noapte în această perioadă, bucurând și oaspeții orașului care, în perioada Festivalului, sunt foarte numeroși. O explozie de teatru, de lumini, de muzică se produce în cele 10 zile ale Festivalului Internațional de Teatru, un eveniment ce nu trebuie ratat.
- Sibiul este un oraş multicultural, români, germani, evrei, unguri şi rromi convieţuind împreună de secole, într-un oraş care a reuşit să-şi transforme diversitatea într-un brand. Și mai important este faptul că, această conviețuire a fost și continuă să fie liniștită, normală pentru această comunitate care a găsit în diversitatea de etnii, o diversitate culturală pe care a știut să o scoată în evidență în cel mai fericit mod. Fiecare etnie are libertatea, ba chiar este încurajată, să își prezinte și să își conserve propria cultură, propriile obiceiuri. Agenda culturală a orașului conține în fiecare an evenimente care oglindesc diversitatea etnică și culturală, care a devenit între timp emblematică pentru Sibiu.
-
Cu peste 100 de evenimente anuale împărţite de-a lungul unui an întreg, Sibiu oferă un mijloc plăcut de petrecere a timpului liber, cu evenimente variate, pentru toate vârstele şi toate gusturile. O bună parte a acestor evenimente sunt incluse în agenda culturală a orașului, pe care administrația locală o cofinanțează, altele fiind chiar produsul instituțiilor culturale din subordinea administrației locale – Teatrul Național Radu Stanca, Teatrul pentru Copii și Tineret Gong, Teatrul de Balet Sibiu. Manifestările culturale acoperă o vastă arie: de la expoziții de artă la spectacole de teatru, de la concerte de muzică până la workshop-uri adresate specialiștilor sau publicului larg sau chiar evenimente care prezintă gastronomia sau olăritul. Muzica pop, populară, rock sau clasică sunt reprezentate în egală măsură. Din aprilie până la sfârșitul anului, spațiile publice și sălile de spectacol sunt în permanență animate de cele mai diverse evenimente
-
Nu este nevoie să vă deplasaţi în afara oraşului pentru a vă bucura de aer curat, deoarece în Sibiu se găsesc două dintre cele mai frumoase parcuri din România: Parcul Sub Arini şi Pădurea Dumbrava. Parcul Sub Arini este preferatul sibienilor pe tot parcursul anului. Răcoarea oferită de arbori, dar și amenajările florale oferă un refugiu în timpul verii. Pe timpul iernii, parcul se transformă în loc de săniuș și plimbare prin zăpadă. Parcul este animat de concertele de muzică de fanfară ce au loc în cupola din mijlocul parcului, diverse concursuri sportive, activități recreative pentru cei mici și chiar proiecții de film în aer liber. Pădurea Dumbrava este deosebită atât din punct de vedere al elementului natural, cât și din punct de vedere al amenajărilor. Pădurea este străbătută de o pistă pentru biciclete și adăpostește atât Grădina Zoologică Sibiu, cât și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA.
- Din Sibiu se pot explora foarte uşor doua rezervaţii şi 7 parcuri naturale situate în aproprierea oraşului, precum şi staţiunea Păltiniş, cea mai veche din România. Sibiul are și acest avantaj, al așezării geografice, fiind la o distanță de 35 de kilometri de munte, fapt ce determină încadrarea într-un peisaj natural deosebit. Satele din jurul Sibiului se remarcă atât prin peisaj natural de excepție, cât și prin tradițiile populare păstrate încă și promovate. Fie că vizitați Cisnădioara, satele din Mărginimea Sibiului, vechile sate săsești sau stațiunea Păltiniș, veți aprecia cu siguranță frumusețea naturii care le înconjoară.
-
Sibiul este gazda unor evenimente sportive de top din România. Astfel, în fiecare an oraşul găzduieşte Turul Sibiului, cea mai importantă cursa ciclistă din S-E Europei, Red Bull Romaniacs considerată cea mai dură cursă de Hard Enduro din lume, Raliul Sibiului – o cursă automobilistică foarte apreciată și interesantă ca traseu și Sibiu Open, o competiție de tenis care câștigă tot mai mult prestigiu în domeniu. Aceste evenimente deja recunoscute sunt completate de evenimente sportive inedite precum turneul de volei pe nisip - Sibiu Sands care se petrece chiar în Piața Mică sau Turul Ciclist al Bisericilor Fortificate, dar și de multe alte evenimente de mai mică amploare, dedicate sportului de masă.
-
Bucătăria tradiţională din această parte a ţării a fost influenţată de populaţia de origine germană şi maghiară, motiv pentru care la Sibiu o să aveţi parte de o experienţă culinară deosebită. Sibiul are deja calitățile unei locații turistice complete, care oferă, pe lângă obiectivele turistice și un patrimoniu spiritual de excepție, și frumusețea tradițiilor și o experiență gastronomică deosebită. De altfel, Sibiul se pregătește pentru titulatura de Capitala Gastronomică a Europei din anul 2019, dorind astfel să scoată în evidență tocmai această latură a regiunii Sibiului. În bucătăria tradițională din zonă o să regăsiți prin urmare, de la sărmăluțele și mămăliga din Mărginime, până la hencleș și gulaș.
- De la hoteluri de 4 şi 5 stele şi până la pensiuni şi hosteluri, Sibiul oferă condiţii optime de cazare pentru orice buget. Sibiul oferă peste 4.700 de locuri de cazare, în hosteluri foarte convenabile, în cele peste 70 de pensiuni cochete sau în cele 25 de hoteluri de 2, 3, 4 sau 5 stele. Odată cu pregătirile orașului pentru anul 2007, când Sibiul a deținut titlul de Capitală Culturală Europeană, dar și ulterior, pe măsură ce orașul a primit tot mai mulți turiști, hotelierii și proprietarii de pensiuni au înțeles că și condițiile de cazare trebuie îmbunătățite, pentru ca Sibiul să continue să fie o locație turistică atractivă. Prin urmare, serviciile oferite de hotelieri precum și condițiile de cazare, recomandă Sibiul ca o locație turistică bună. Printre ofertele unor hotelieri se regăsesc și city break-uri de Paști, de Crăciun sau chiar cu ocazia celor mai importante evenimente culturale și sportive care au loc în oraș.
- Nu contează de câte ori ai vizitat Sibiul, cu fiecare vizită o să descoperi ceva nou. Frumusețea acestui oraș stă și în faptul că oferă noi și noi perspective. Sibiul este un oraș istoric care fascinează prin istoria sa, prin patrimoniul său construit și prin faptul că vechile structuri de apărare ale așezării medievale se păstrează încă în foarte bune condiții. Sibiul este o locație culturală de excepție, recunoscută la nivel european și internațional pentru muzeele sale, pentru evenimentele sale culturale de tradiție, pentru efervescența vieții sale culturale prezente care crește continuu, în calitate și număr de evenimente. Sibiul este și un loc al ecumenismului datorită conviețuirii pașnice a mai multor religii și confesiuni, mărturie pentru acest lucru fiind bisericile acestor culte așezate foarte aproape una de cealaltă, în centrul istoric. Dar în același timp, Sibiul este un oraș multietnic, un spațiu deosebit și din punct de vedere al peisajului natural, este o locație economică de succes. Sibiul este situat la 35 km de cea mai veche stațiune montană din România, care renaște încet. Orașul este viitoarea Capitală Gastronomică a Europei. Sibiul este un oraș potrivit pentru conferințe, seminarii și întâlniri profesionale, îmbinând utilul și plăcutul pentru participanți. Iată doar câteva dintre laturile unui oraș care surprinde de fiecare dată.
Articole similare selectate pentru tine
Orchestra C.N.M.N.R.S. la Sibiu
În perioada 3 - 8 august, la Sibiu s-a desfășurat Festivalul Internațional de Folclor ”Cântecele Munților”, cel mai mare și vechi festival tradiţional al Sibiului, în care este celebrat portul şi muzica populară din șase ţări - Germania, Republica Chile, Serbia, România, Cipru și Mexic.
Castelul din Valea Zânelor
Răzvan și Gabriela Vasile și-au vândut casa pe care o aveau în apropierea capitalei, pentru a-și construi „castelul” într-un sat, la 40 km de Sibiu. Materialele folosite sunt organice, casa fiind construită din argilă, paie şi nisip, pe o structură de lemn, fără a folosi nici măcar o lingură de vopsea sau lac.