Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Submarinele ruseşti pot tăia cablurile subacvatice de Internet
Oct 29, 2015
Oficialii americani se tem că prezenţa submarinelor şi a navelor de spionaj ruseşti, aflate în ultimul timp tot mai aproape de cablurile de internet subacvatice, cu ajutorul cărora se realizează cea mai mare parte a comunicaţiilor la nivel global, ar putea avea ca scop final afectarea conexiunilor pe perioada unui conflict.
Deşi în acest moment nu există nicio dovadă a vreunui cablu tăiat, îngrijorarea iscată de acţiunile militare ale Rusiei a făcut ca neliniştea să crească nu doar în rândul oficialităţilor americane, ci şi în rândul aliaţilor săi din întreaga lume. Publicaţia The Times cita, într-un material realizat recent, numeroşi comandanţi de nave şi oficiali ai serviciilor inteligente care explicau cum a crescut nivelul de monitorizare a Rusiei, în special de-a lungul traseului cablurilor – din Marea Nordului până în nord-estul Asiei, dar şi în apele din apropierea Statelor Unite. „Ar fi cu adevărat o problemă dacă am auzi că există vreo ţară care să se atingă de cablurile de comunicare; cu toate acestea, natură secretă a operaţiunilor pe care le realizează submarinele ne împiedică să discutăm cazuri particulare”, a declarat William Marks, purtător de cuvânt al marinei americane. Statele Unite au monitorizat atent, luna trecută, una dintre navele de spionaj ale Rusiei. Nava Yantar, echipată cu două submersibile de mare adâncime dotată cu motoare cu autopropulsie, se deplasa de pe coasta de est a SUA spre Cuba, în apropierea portului Guantanamo Bay, locul în care se află şi unul dintre cabluri.
Oficialităţile navale spun că atât nava, cât şi submersibilele ar putea tăia cu uşurinţă cablurile aflate la kilometri adâncime. Dacă cele mai multe defecţiuni ale firelor apar din cauza ancorelor sau a dezastrelor naturale, oficialii Pentagonului spun că ruşii par a căuta zonele mai vulnerabile, de la adâncimi foarte mari, acolo unde defecţiunile ar fi nu doar mai greu de detectat, ci şi extrem de dificil de reparat. Potrivit unor informaţii neoficiale, cablurile subacvatice ar contribui zilnic la „transportul” a peste 10 trilioane de dolari din afacerile realizate la nivel global şi la mai bine de 95% din totalul comunicaţiilor de la nivel mondial.