Trupa de Teatru ”Neica” din Coștei la Pygmalion în Viena

Nov 02, 2015

teatru-Viena-1a.jpg

Membrii Trupei de Teatru ”Neica” ce funcționează în cadrul S.C.A. ”Mihai Eminescu” din Coștei, au contribuit în seara zilei de 24 octombrie 2015 la înfăputirea istoriei, prezentându-se ca prima trupă românească de amatori de la noi, în Sala de spectacole a Teatrului ”Pygmalion” din Viena.

La înfăpuirea istorie au contribuit actorii dr. Savu Marius, Violeta Borca, Viorel Bălăgean și subsemnata, scenograful trupei Ionică Adam, Georgel Micșa, care s-a ocupat de muzică și lumini, și regizorul Nicolae D. Vlădulescu, datorita căruia s-a produs această colaborare.

Trupa-din-Costei-cu-directorul-din-Viena.jpg

Noua filă de istorie nu ar fi fost completată fără sprijinul necondiționat al Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia, care a finanțat deplasare coștienilor spre Viena. Și tot în istorie vor rămâne numele famililor Lupei, Atnagea, Barbarescu, Băcăluță, Topalovici și Pavlovici, care și-au deschis ușile caselor lor și ne-au găzduit în perioada 23 – 25 octombrie, fiindu-ne la dispoziție 24 de ore din 24 și prezentându-ne Viena cu toate farmecele ei.

Pygmaliom teatru.jpg

”Este pentru prima dată când avem o trupă de teatru din Serbia și cred că nu a mai fost niciodată în Austria o asemenea combinație interesantă – un ansamblu din Serbia care să vorbească românește și să prezinte în limba română o piesă a unui scriitor francez. Colaborarea a fost determinată de regizorul Vlădulescu, care este un vechi prieten al teatrului coșteian. Părerea mea despre spectacol este foarte bună și vreau să vă încurajez să faceți și pe mai departe ceea ce faceți, pentru că merită.” – a mărturisit Geirun Tino, directorul Teatrului ”Pygmalion” din Viena, încântat de ceea ce a văzut pe scenă.

Sursa: libertatea.rs

 

Articole similare selectate pentru tine

Viena, oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii

Pentru a opta oară consecutiv, Viena, capitala Austriei, este, la nivel mondial, oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii. Compania internaţională de consultanţă Mercer efectuează în fiecare an un studiu pentru clasificarea calităţii vieţii în 231 de oraşe mari din întreaga lume, ţinând cont de 39 de criterii.

Un episod premergător apariției ziarului ”Nădejdea” din Vârșeț

Un Comitet de iniţiativă ad−hoc constituit, a lansat la Coştei, la 27 martie 1927, un apel către românii din Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, ce avea trei subtitluri extrem de sugestive: »Pentru organizarea tuturor românilor«, »Care este politica reală a românilor?« şi »Necesitatea apariţiei unui ziar românesc«. Documentul este în ahiva episcopiei Caransebeş şi nu este inventariat.

Un bănățean la Viena

Viena, oraşul în care vieţuiesc în armonie spiritul imperial şi suflul lumii , îşi asigură veşnicia prin moştenirea sa culturală, care este în mare parte muzicală. Numele acestei capitale danubiene se asociază cu cel al unor compozitori celebri precum: Strauss, Brahms, Beethoven, Schubert, Haydn şi Mozart, care au trăit şi au ţinut concerte aici. Sub cupola culturii vieneze a crescut şi tânărul Georgel Popa, care a avut amabilitatea de a se prezenta cititorilor noştri.