Sfinţii Arhangheli, vindecătorii suferinţelor fizice şi sufleteşti

Nov 07, 2015

mihail-gavriil.jpg

În credința creștină se spune că dragostea Arhanghelilor pentru oameni este puternică şi, totdeauna, necondiţionată. Aceste fiinţe de Lumină vin în ajutorul nostru atunci când le chemăm şi ştiu cum să răspundă chemărilor noastre. Sfinţii Arhangheli sunt vindecători ai suferinţelor fizice şi sufleteşti, ai celor care-i cheamă să treacă cu bine peste orice provocare.

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, sărbătoriţi pe 8 noiembrie, sunt foarte apreciați  în tradiţia populară, fiind totodată şi patroni spirituali ai Jandarmeriei Române. Ziua Sfinţilor Arhangheli se sărbătoreşte timp de trei zile, numite în popor Capul Arhanghelului, Mijlocul şi Coada acestuia. În ziua Arhanghelilor, în biserică, fiecare creştin este bine să aprindă câte o lumânare; aceasta simbolizând lumina călăuzitoare pentru spor şi sănătate, dar şi drumul spre viaţa veşnică. Acum se fac ofrande alimentare, se aprind lumânări în biserici pentru sănătatea celor vii şi pentru odihna celor adormiţi întru Domnul. Tradiţia populară spune că din această zi vremea bună se depărtează încet-încet, iar după cele trei zile ale sărbătorii Arhanghelilor se apropie vremea rece. În această zi, femeile aduc în dar naşilor câte doi colăcei, pentru că la cununie, cele două lumânări ţinute de naşi, sunt simbolul celor doi arhangheli. În ziua praznicului se mănâncă peşte, pentru ca fiecare credincios să fie  sprinten ca peştele și  pentru a fi ferit de  boală şi de pagubă. În Bucovina, Arhanghelii sunt sărbătoriți și azi ca  ocrotitori ai oamenilor de la  naștere și până  la moarte și se roagă lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora. În tradiția populară, Arhanghelii asistă și la Judecata de Apoi și sunt patroni ai casei. Ei  ”ard” păcatele care s-au acumulat datorită patimilor omenești și purifică, cu ajutorul postului, conștiintele.

Sf-Arh-Mihail-si-Gavriil.jpg

În zonele muntoase, în care Arhanghelii sunt celebraţi şi ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale prepară în ajunul sărbătorii o turtă mare din făină de porumb, numită "turta arieţilor" (arieţii sunt berbecii despărţiţi de oi). Această turtă este benefică pentru  fecunditate și se aruncă în dimineaţa praznicului, pe 8 noiembrie, în grajdul oilor, odată cu eliberarea berbecilor între oi.  Când turta cade cu fața în sus este un semn bun, de bucurie în rândul ciobanilor, și  se crede că, în primăvară, toate oile vor avea miei. În caz contrar, dacă turta cade cu fața în jos, cioabanii sunt supărați pentru că numărul mieilor este prea mic, în comparație cu așteptările. La sărbătoarea Sfinților Arhangheli se fac  praznice pentru cei trecuți la viața veșnică. Cu acest prilej se impart pachete cu colivă, fructe de toamnă, colaci, pește  și vin din recolta nouă de struguri. În biserici, în ziua praznicului, fiecare creștin este bine să aprindă o lumânare și să se roage pentru sănătate și spor în munca sa. De asemenea, lumânarea este și simbolul unei vieți liniștite și  luminoase. În cimitire se îngrijesc  mormintele familiei, dar și cele părăsite. Mormintele sunt tămâiate, împodobite cu flori și la mormânt se aprind   nouă lumânări. În Sfintele Scripturi se spune că numele Sfântului Mihail înseamnă „Cel care este asemenea lui Dumnezeu". Totdeauna, dacă-I cerem ajutorul el  ne ajută și ne oferă necondiţionat protecţia fizică şi spirituală și ne scoate din orice încurcătură, când rostim chemarea: „Sfinte Arhanghel Mihail, ajută-mă!".

Liliana Ivan

 

Articole similare selectate pentru tine

Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil în fiecare an pe 8 noiembrie. Tot atunci, este sărbătorit şi soborul lui Mihail şi Gavriil.

Formarea poporului român 13/15

În secolul al VII−lea Europa este călcată de barbarii care sunt toţi de rasă galbenă (popoare turanice), bulgarii, tătarii, turcii, ungurii.