Catalonia - începe procesul pentru obţinerea independenţei

Nov 14, 2015

catalonia.jpg

Parlamentul regional din Catalonia a votat luni în favoarea unei rezoluţii pentru separarea de Spania, lansând o aşa-numită foaie de parcurs spre independenţă pe care guvernul central de la la Madrid a promis că o va bloca.


Declaraţia de secesiune, primul pas despre care partidele pro-independenţă speră că va duce la desprinderea regiunii de Spania în interval de 18 luni, a primit susţinerea majorităţii legislativului regional. Partidele care sunt în favoarea independenţei faţă de Spania au obţinut majoritatea locurilor din legislativul regional la alegerile din septembrie din Catalonia. agenţiile internaţionale de presă.

Rezoluţia va constituie o escaladare a tensiunii dintre Barcelona şi Madrid din 2010, când Curtea Constituţională a redus competenţele conferite statutului autonom al Cataloniei de către Parlamentul naţional aprobat patru ani mai devreme. Tribunalul Constituţional al Spaniei a respins, săptămâna trecută, o cerere de suspendare a dezbaterilor privind independenţă Cataluniei, anunţată de secesionişti pentru 9 noiembrie. Cererea a fost înaintată de partidele unioniste din Parlamentul catalan, o acţiune care dorea să oprească rezoluţia privind o declaraţie unilaterală de independenţă a regiunii. Executivul conservator din Spania a anunţat deja că a pregătit un răspuns. Tribunalul a motivate că parlamentul este unul din fundamentele sistemului democratic, este mediul natural al dezbaterii politice şi că posibilul rezultat al votului nu trebuie să condiţioneze anticipat viabilitatea în sine a dezbaterii.

Tribunalul constituţional mai afirmă în că membrii săi sunt conştienţi de riscul dezbaterilor de luni din Catalonia, dar că această situaţie nu trebuie să altereze ordinea constituţională pentru exercitarea competenţelor. Guvernul de la Madrid anunţase că pregăteşte recursul pentru a bloca rezoluţia catalană dacă aceasta va fi votată cu majoritate, aşa cum indică toate datele. Odată cu înaintarea recursului, suspendarea declaraţiei privind independenţa este automată, deoarece acesta va fi depus de executivul central. În ultima săptămână, premierul Mariano Rajoy i-a chemat la consultări pe liderii principalelor formaţiuni politice şi marţi, 10 noiembrie, va convoca o şedinţă extraordinară de guvern pentru a adopta textul recursului.

Nu este pentru prima dată când tendinţele secesioniste catalane ajung obiectul deciziilor în justiţie. În martie 2014 Tribunalul Constituţional a mai suspendat o declaraţie de independenţă a parlamentului catalan, adoptată în ianuarie 2013. La fel s-a întâmplat şi cu referendumul organizat în 9 noiembrie anul trecut. Problema catalană este de altfel, împreună cu situaţia economică, principalul filon al campaniei electorale pentru alegerile generale din 20 decembrie. Constituţia Spaniei nu permite desprinderea niciunei regiuni, iar premierul de centru-dreapta Mariano Rajoy, al cărui partid va avea de înfruntat alegerile generale din septembrie, a spus că va încerca imediat să blocheze rezoluţia în instanţă.

Sursa: adevarul.ro

 

Articole similare selectate pentru tine

Catalonia, Kosovo

În timp ce instituțiile U.E. și statele membre au respins fără echivoc independența Cataloniei, în urmă cu nouă ani, instituțiile de la Bruxelles și cele mai multe dintre statele membre n-au avut nicio problemă în a recunoaște, ceea ce Belgrad numea, îndreptăţit, ,,o declaraţie unilaterală”, independeţa provinciei Kosovo, din sudul Serbiei, la graniţa cu Albania.