Presa românească apărută la Vârșeț

Nov 17, 2015

ziare-2.jpg

De-a lungul timpului, la Vârșeț apare un însemnat număr de ziare în limba română. Primul ziar românesc care apare la Vârșeț (redacția la început fiind la Coștei) este Opinca, care apare cu regularitate un an, iar apoi, după pauze lungi, se reeditează având un total de 22 de numere. Redactori au fost: învățătorul P. Bizerea și P. Rămneanțu iar ziarul debutează pe 24 noiembrie 1918.

ziare-1.jpg

Din presa românească apărută la Vârșeț amintim și – Foaia poporului român (1936-1938), Nădejdea (1927-1944), Biruința (1938-1939), Libertatea (1945-1961, iar în 1962 redacția se mută la Panciova). Mai amintim și calendarele Nădejdea care apar anual între anii 1929 – 1944, apoi Cuvântul românesc (1991-2009), editat de Comunitatea Românilor din Iugoslavia, ulterior Comunitatea Românilor din Serbia și Dealul Vârșețului, editat de Episcopia Ortodoxă Română (în total au apărut 7 numere).

ziare-3.jpg

Un rol important la menținerea ziarelor și publicațiilor le-a avut tipografia Nădejdea care le-a dat viață și prin care s-au făcut văzute. Această tipografie a fost de-a lungul timpului, încetul cu încetul, scoasă de sub tutela românească. Azi la Vârșeț se tipărește doar revista de actualitate, istorie și cultură a românilor din Serbia Glasul Cerbiciei, însă și ea ocazional, în dependență de posibilitățile financiare pe care le are sau nu asociația obștească ”Românii Independenți din Serbia”, sub a cărei egidă apare această revistă.

 

Articole similare selectate pentru tine

Cuvântul românesc, încotro?

În toamna anului 2009 ziarul central al Comunității Românilor din Serbia este șters din registrul publicațiilor. Motivul: neapariția ziarului într-un interval de șase luni. Motivul de ce ziarul central al Comunității nu a mai văzut lumina tiparului este dificil de explicat în câteva cuvinte și strâns legat de situația precară în care a fost această organizație, practic unica despre care sincer putem spune că a fost pilonul, pe lângă școală și biserică a comunității românești din Serbia.