Ultrasunetele și infrasunetele - aplicații și măsuri de protecție

Dec 07, 2015

fejlec.jpg

Ultrasunetele sunt unde sonore cu frecvență peste 20.000 Hz, iar infrasunetele sunt unde sonore cu frecvența sub 16 Hz. Aceste unde sonore nu sunt recepționate de urechea umană, dar pot fi percepute de unele animale, păsări sau pești.


Liliecii și delfinii au capacitatea de a recepționa ultrasunete a căror frecvență este mai mare de 20.000 Hz. Astfel, localizează obstacolele sau prada, printr-un sistem de emisie a undelor ultrasonore sub formă de semnale scurte, recepționate sub formă de semnale-ecou, după un timp care depinde de distanța până la acestea.

Infrasunetele sunt percepute de animale, păsări și pești, care se refugiază, spre exemplu, atunci când se apropie o furtună sau un cutremur, conform Manualului de Fizică pentru clasa a XI-a, editura Corint.

Ultrasunetele pot fi produse prin frecarea unor cristale piezoelectrice din cuarț, care prezintă fenomenul de electrostricțiune, adică de contracție sau dilatare sub acțiunea unei tensiuni electrice alternative.

Infrasunetele pot fi produse de explozii, seisme, avioane cu turboreacție, furtuni, uragane.

Unele dintre cele mai utile aplicații ale ultrasunetelelor și infrasunetelor sunt întâlnite în medicină, industrie, tehnica militară. Astfel, perturbațiile provocate în interiorul celulelor prin metoda ecografiei permit diagnosticarea medicală. Un emițător trimite un fascicul de ultrasunete spre zona cercetată și un detector recepționează ecourile.

Distrugerea microorganismelor cu ultrasunete este folosită în prepararea vaccinurilor, în sterilizarea și conservarea alimentelor.

liliac.jpg

Înlăturarea ceții sau a fumului pe aeroporturi folosește tot ultrasunete. De asemenea, ultrasunetele pot curăța anumite corpuri prin introducerea respectivului corp într-un lichid în care se găsesc în suspensie particule de praf abraziv dur. Sub acțiunea unei surse de ultrasunete în lichid apare fenomenul de cavitație.

Cu ajutorul fasciculelor mici de ultrasunete, care sunt absorbite de apă, se pot cerceta, prin reflexie, adâncurile mărilor și oceanelor. Sonarul maritim folosește un detector care recepționează, după un timp, ultrasunetele emise în impulsuri (trenuri de unde), după ce acestea s-au refractat de stânci, epave, submarine sau bancuri de pești, apoi le prelucrează și afișează o imagine pe un monitor.

Infrasunetele de anumite frecvențe produc efecte fiziologice asupra oamenilor — somnolență, amețeală, vărsături, fals efect de euforie, iar cele de intensități mari pot afecta sistemul nervos și sistemul circulator.

Ultrasunetele pot produce migrene, greață, pierderea echilibrului. În cazul folosirii ultrasuneteleor pentru stabilirea unui diagnostic, intensitatea lor este mică, pentru a nu distruge globulele roșii din sânge.

Marina Bădulescu

 

Articole similare selectate pentru tine