Sfaturi pentru ca bucătăria să nu devină un loc dezagreabil

Dec 29, 2015

974x468-810x389.jpg

Bureţi murdari, condimente expirate şi vase murdare, pătate, toate acestea transformă bucătăria într-un loc dezagreabil. Dacă vom scăpa de ele, atunci vom găti mult mai igienic, iar mâncarea va avea în plus un gust mult mai bun.


  • Buretele de vase murdar este cel mai periculos obiect din bucătărie, pentru că este plin de bacterii şi alţi germeni, scrie Huffington Post. Dacă nu vrem să-l aruncăm şi să-l înlocuim cu altul, îl putem curăţa foarte simplu: punem puţin suc de lămâie într-un bol cu apă, scufundăm buretele în această soluţie şi îl punem în cuptorul cu microunde timp de 1 minut, la temperatură mare.

  • Suportul folosit pentru scurgerea şi uscarea vaselor se umple de mucegai din cauza umezelii, deci trebuie neapărat să fie şi el curăţat. E mult mai greu s-l înlocuim des, de aceea este bine să ştim câteva trucuri pentru a-l curăţa simplu şi eficient: suportul se spală cu un detergent nu foarte puternic şi cu apă caldă, au ajutorul unui burete. Putem folosi şi o periuţă de dinţi veche, pentru a ajunge în locurile înguste, unde nu putem spăla cu buretele. La final, este bine să scufundăm suportul timp de 2 minute în apa caldă în care a fost turnată o linguriţă de înălbitor.

  • Tigăile care s-au zgâriat nu ar mai trebui folosite pentru gătit. Mâncarea se va lipi, va avea gust rău, iar substanţele nocive din compoziţia tigăilor pot ajunge astfel în mâncare. Prin urmare, ar trebui să înlocuim aceste tigăi vechi cu unele rezistente, din ceramică, oţel sau fontă. Acestea sunt mult mai sigure, pentru că nu conţin substanţe toxice.

  • Tacâmurile care s-au îndoit trebuie şi ele înlocuite. Mai ales furculiţele care sunt deformate sunt periculoase, există riscul să ne rănim dacă le mai folosim.

  • La fel trebuie aruncate şi paharele care sunt ciobite ori crăpate, ca nu cumva să ne tăiem în ele noi sau musafirii noştri.

  • Mănuşile de protecţie, cu care scoatem vasele din cuptor, nu trebuie să fie murdare sau arse. Dacă sunt deteriorate, practic ele nu ne mai pot proteja şi ne vom arde, de aceea trebuie să fim foarte atenţi să vedem dacă mai sunt sau nu în stare bună şi deci utile.

  • Condimentele expirate sunt un alt lucru pe care multe gospodine îl neglijează. Chiar dacă sunt uscate, aceste ierburi expiră şi ele, de aceea trebuie să verificăm periodic data înscrisă pe ambalaj. În mod normal, acestea pot fi păstrate şi folosite fără riscuri timp de 6 luni, cel mult un an.

  • Vasele vechi de plastic, care sunt pătate sau deteriorate, trebuie de asemenea înlocuite cu altele noi.

  • Tocătorul din plastic care are urme de tăieturi pe el trebuie înlocuit. Nu costă mult şi va fi mai igienic.

  • Preşul pus la intrarea în bucătărie nu este deloc o idee bună. Oamenii pot să alunece pe el sau să se împiedice, în plus este un adevărat focar de infecţie, deci ar trebui aruncat dacă folosim aşa ceva.

Roxana Ruscior

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua bucătăriei maghiare la Vârșeț

Societatea Cultural-Artistică ”Petöfi Sándor” din Vârșeț invită pe toți cei interesați la ediția a doua a manifestației "Ziua bucătăriei maghiare", care va fi organizată sâmbătă, 14 mai a.c.