Aproape orice Smart TV ne spionează (2)

Dec 30, 2015

Smart-tv-intimitate-securitate-1170x644.jpg

Sunt șanse foarte mari ca acel Smart TV din sufragerie, achiziționat cu eforturi financiare semnificative, să nu se rezume doar la a vă servi conținut multimedia și posturi TV. El este capabil de mult mai mult. Știe să vă ofere conținut personalizat, iar cu fiecare aplicație instalată sau clip vizionat vă cunoaște mai bine. Mai mult decât atât, producătorul său vă cunoaște mai bine, împreună cu toții partenerii săi care au fost dispuși să plătească pentru acest informații.


Aproape în mod inevitabil, indiferent dacă sunteți sau nu un fan al ideii de Smart TV, orice televizor recent incorporează funcții inteligente, conectivitate la internet, aplicații terțe și un sistem de operare complex. Nu are nici o legătură pasiunea voastră pentru a profita de ele sau nu. Pentru a preveni într-un mod eficient orice scenariu malițios, mai ales dacă vă petreceți cea mai mare parte a timpului uitându-vă la ProTV sau HBO, nu vă conectați televizorul la internet. Intrați în meniul de configurare și deconectați-vă de la rețeaua WiFi. Dacă găsiți funcția, încercați să faceți TV-ul să vă uite parola pentru totdeauna. Scoateți cablul de ethernet din spate. Astfel de gesturi aparent radicale vor obliga TV-ul, printre multe alte beneficii, să nu vă mai servească reclame când vă așteptați mai puțin sau în meniurile în care acestea nu au ce căuta. Din nou, un astfel de scenariu poate părea absurd, dar nu a trecut un an de când cei de la Samsung și-au cerut scuze că vă băgau reclame și dacă vă uitați la filme de pe un stick USB. Vreți să vă faceți noul sau vechiul vostru TV smart? Investiți într-un Apple TV, Chromecast, Fire TV sau chiar și un HTPC. Indiferent care este soluția care vă încântă cel mai mult, aceea va fi mai sigură și mai deșteaptă decât orice TV. Un astfel de dispozitiv poate să stea fără probleme conectat la internet, iar riscurile aferente sunt infime către inexistente. Software-ul de pe un televizor poate beneficia de actualizari timp de 2=3 ani,în cel mai optimist caz, în timp ce un TV Box este mult mai andurant în timp. În plus, un Apple TV de generația a treia este 350 de lei, nu 2000, 3000 sau 8000 de lei. Ca urmare, vă este mult mai ușor să-l schimbați în momentul în care v-a dezamăgit.

lg-810x479.jpg

Ați fi tentați să credeți că meniul televizorului vostru este suficient de clar încât să nu trebuiască să-l deconectați complet de la internet pentru a câștiga un pic de confort psihologic suplimentar sau liniște sufletească. Realitatea vă va demonstra contrariul. Din momentul în care l-ați conectat la internet, încep valurile de potențiale probleme. Monitorizarea tuturor activităților voastre online desfășurate pe Smart TV, aproape de fiecare dată, se desfășoară implicit. Procesul dezactivării acestor funcții este complet diferit de la producător la producător, iar numele meniurilor în care se ascund astfel de detalii nu este deloc sugestiv. Pe TV-urile Vizio de exemplu, un brand foarte popular în SUA, funcțiile de tracking sunt ascunse în spatele unei denumiri incredibil de ambigue – Smart Interactivity. Pentru a o dezactiva, trebuie să intrați în System – Reset & Admin. Pe TV-urile LG există o setare intitulată Collection of watching info, la Samsung puteți dezactiva Voice Recognition în meniul Smart Features pentru a dezactiva posibilitatea acestuia de a vă asculta conversațiile din casă. Există multe variante și este aproape imposibil să le știe cineva pe toate, din acest motiv am și insistat pe soluția cu deconectarea fizică de la internet.

În fiecare săptămână citim noi informații despre Internet of Things, IoT sau Internetul Lucrurilor. Acest concept menit să agregheze un amalgam de dispozitive din categorii diferite sub o singură umbrelă sună foarte bine în teorie. Oricine își dorește să controleze tot ce are în casă, de la prize și becuri, până la frigider și cuptor cu microunde, prin intermediul smartphone-ului sau din celălalt colț al lumii. Din păcate, se descoperă deseori vulnerabilități grave de securitate în aceste implementări. Ca și în cazul unui Smart TV, nu puteți instala un antivirus în priză. Din acest motiv, ar fi bine să priviți cu o anumită reticență ideea de dispozitive casnice Smart, iar dacă din meniul televizorului vostru nu înțelegeți exact ce înseamnă o funcție, dezactivați-o complet, este cea mai bună soluție.

Alexandru Puiu

 

Articole similare selectate pentru tine

Aproape orice Smart TV ne spionează (1)

Sunt șanse foarte mari ca acel Smart TV din sufragerie, achiziționat cu eforturi financiare semnificative, să nu se rezume doar la a vă servi conținut multimedia și posturi TV. El este capabil de mult mai mult. Știe să vă ofere conținut personalizat, iar cu fiecare aplicație instalată sau clip vizionat vă cunoaște mai bine.