Paralizie de somn

Jan 04, 2016

paralizia.jpg

Sună ca o scenă dintr-un film horror: te trezești în mijlocul nopții, dintr-un vis ce pare real, și te găsești incapabil să te miști, mâinile și picioarele nu răspund la comenzile creierului tău, nu poți nici măcar să strigi după ajutor. Nu este un scenariu visat de Freddy Krueger, ci mai degrabă o boală misterioasă, care afectează aproape 8% din populația lumii. Numele său? Paralizie de somn.


Potrivit Live Science, paralizia de somn se produce atunci când o persoană se trezește în timp ce creierul lor se află încă în mișcarea rapidă a ochilor (REM). În această perioadă de timp, creierul „oprește” mușchii corpului, astfel încât o persoană sa nu îndeplinească mișcările din visele lor și potențialul de a se răni. Chiar mai rău, deoarece creierul este încă în modul de REM, se pot proiecta imagini reale, halucinante pentru persoana care suferă paralizia, potrivit The Guardian. „Am avut un pacient care era culcat în pat și sa trezit pentru a vedea o fetiță vampir cu sânge care ieșea din gura ei” spuse psihologistul clinic Brian Sharpless de la Universitatea de Stat din Washington pentru The Guardian.” Acesta este un exemplu de o halucinație foarte vie, multi-senzorială. Ea putea simți cum vampirul o ia în brațe trăgând-o, și cum îi zice că o va trage în iad și îi face toate aceste lucruri oribile.”

Paralizia-in-somn.jpg

De regulă paralizia în somn este generată de distonie neuro-vegetativă,sindrom ce are drept cause stresul și alimentație deficitară. Fenomenul nu este de speriat ci trebuie stăpânit. Dat fiind faptul că suntem conștienți în momentul când se produce, doar că nu putem mișca, trebuie să așteptăm câteva clipe până la trezirea completă.

Sursa: all4romania.eu

 

Articole similare selectate pentru tine

Categoriile de vârstă şi durata optimă de somn

Durata orelor de somn de care are nevoie omul pe categorii de vârstă a fost publicat recent în Sleep Health, revista oficială a Naţional Sleep Foundation din SUA.