Realitatea noastră de fiecare zi este, de fapt, o iluzie? (2)

Jan 12, 2016

2.jpg

Silas Beane, specialist în fizică nucleară la Universitatea Washington din Seattle, SUA, a sugerat un alt test pentru verificarea ipotezei simulării. Cei mai mulţi fizicieni presupun că spaţiul are structură omogenă, uniformă (asta înseamnă că în tot cuprinsul lui acţionează acelaşi legi şi că, privind la scară foarte mare, materia e distribuită uniform prin Univers - este aşa-numitului principiu cosmologic) şi că se extinde la infinit.


Însă cei care au încercat să creeze pe computer modele ale Universului la începuturile lui nu prea reuşesc să proiecteze - matematic vorbind - un Univers perfect omogen în care să-şi găsească locul atomii, stelele şi galaxiile. Aşa că simulează spaţiul sub forma unei grile, aşa cum imaginea aparent omogenă de pe ecranul televizorului este formată din nenumăraţi pixeli.

Savanţii de la Universitatea Washington au calculat că, în modelul computerizat creat de ei, mişcarea particulelor,  deci şi energia lor, sunt legate de distanţa dintre punctele grilei; cu cât grila e mai fină, cu puncte mai apropiate, cu atât energia particulelor este mai mare.

Asta înseamnă că, dacă Universul nostru e o simulare, vom determina o energie maximă corespunzând celor mai rapide particule. Şi iată că astronomii au observat că aşa-numita radiaţie cosmică, o radiaţie de natură corpusculară, provenită din galaxii foarte îndepărtate, ajunge întotdeauna pe Terra cu o energie maximă specifică - cca. 1020 electron-volţi.

Aşadar, avem un argument în favoarea ideii că totul e o iluzie, o uriaşă simulare?

Încă nu. Mai există un efect pe care, teoretic, astronomii l-ar putea observa şi care contează foarte mult în stabilirea adevărului: dacă spaţiul e continuu, omogen, atunci radiaţia cosmică nu ar trebui să vină dintr-o direcţie anume, ci din toate direcţiile, în mod egal. În schimb, dacă am trăi într-o simulare construită aşa cum au construit fizicienii modelul spaţiului - o grilă - atunci, spun oamenii de ştiinţă, distribuţia radiaţie cosmice n-ar fi egală.

Şi cum este - egală sau ba? Ei bine, nu ştim încă. Astronomii mai au nevoie de multe informaţii asupra radiaţiei cosmice pentru a putea da un răspuns clar.

matrix4-Shutterstock1.jpg

Şi dacă aflăm că…?

Fizicianul Silas Beane spune că, în ceea ce-l priveşte, oricare dintre răspunsuri ar fi bun. “N-ar fi nicio diferenţă în viaţa mea dacă aş afla că trăim într-o simulare, în loc să cred că Universul a fost creat în momentul Big Bang-ului’, spune el. Dar, după cât se pare, el îşi imaginează că ACEIA care au creat simularea sunt mânaţi doar de dorinţa de a cunoaşte, de a înţelege Cosmosul, fără nicio intenţie de a se amesteca în mersul lumii virtuale pe care au creat-o.

Dar dacă - aşa cum se întreabă, cu un umor cam întunecat, autoarea articolului -, atotputernicii care au creat simularea pot totuşi manipula regulile jocului, de dragul divertismentului (lor), ca şi cum totul ar fi un reality show la scara întregului Univers?

Sau dacă - şi aici lucrurile devin deja ameţitoare - “simulatorii” ar fi ei înşişi simulaţi, iar cei care le creează simularea ar fi tot simulaţi, la rândul lor, şi tot aşa, un număr cine ştie cât de mare de simulări, tot atâtea universuri-iluzii, generate unul de altul, fiecare cu alte legi ale fizicii? Şi atunci, spune Silas Beane, ceea ce studiem noi ca legi ale naturii (aşa credem noi că sunt) ar fi, de fapt, nişte legi artificiale ale unei realităţi artificiale, legi create de cei care au generat simularea. “Ce gând deprimant!” spune fizicianul.

Dar să nu cădem în depresie înainte de vreme. În cele din urmă, vom şti destul despre radiaţia cosmică pentru a putea judeca dacă trăim sau suntem trăiţi de alţii, mai puternici decât noi. Până atunci, avem timp să ne gândim şi poate să răspundem la câteva întrebări, dintre care cel puţin două par importante (mai curând în sensul negativ, din păcate, fiindcă reprezintă tocmai genul de întrebări bune să alimenteze neliniştile existenţiale care îi bântuie oricum pe oameni - sau ce-om mai fi şi noi):

Chiar vrem să ştim acel adevăr? Dacă îl aflăm, CE FACEM?

Imaginea: Shutterstock.com

Sursa: descopera.ro

 

Articole similare selectate pentru tine